latinica  ћирилица
25/03/2019 |  19:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Тужилаштво Хрватске потврдило трећу истрагу у случају Агрокор

Жупанијско државно тужилаштво у Загребу је данас и службено потврдило натписе хрватских медија да је почетком године покренуло још једну, трећу, истрагу у случају Агрокор, којом су обухваћени оснивач и бивши власник Агрокора Ивица Тодорић, бивша извршна потпредсједница концерна за пословање и пословни развој Пирушка Цањуга и некадашњи директор у Агрокору задужен за грађевинске инвестиције Анте Хуљев.
Агрокор (Фото: progressive.com.hr) -
Агрокор (Фото: progressive.com.hr)

Загребачко Жупанијско државно тужилаштво их терети за кривично дјело злоупотребе положаја у привредном пословању, којим су оштетили Агрокор, а себи прибавили илегалну имовинску корист у износу од 1.250.000 евра, преноси Хина.

Тужилаштво у саопштењу наводи да су осумњичени починили злоупотребу положаја у привредном пословању током новембра и децембра 2013. у Загребу и швајцарском Хаму.

Нова истрага, пише Јутарњи лист данас, везана је за пословна догађања у Агрокору 2013. године.

Конкретно, ријеч је о тзв. "sale-leaseback" уговорима између Агрокора и америчког фонда за некретнине W. P. Carey с којим је Агрокор закључио више уговора о продаји некретнина, складишта, супермаркета и хипермаркета те повратног најма простора.

Крајем 2013. године, у једној таквој трансакцији, Агрокор је W. P. Carey продао и одмах узео у закуп више малопродајних трговина за износ од око 67 милона евра. Том је приликом Агрокор једној фирми у Швајцарској исплатио позамашан износ, 1,25 милина евра, за услуге посредовања и савјетовања у споменутом послу.

Провјеравајући ове трансакције, истражитељи су утврдили да је плаћање швајцарској фирми у децембру 2013. наложио Ивица Тодорић. Уз наводно учествовање Пирушке Цањуге, Тодорићев налог оперативно је провео Анте Хуљев, наводи Јутарњи лист.

Нису, међутим, пронађени никакви "трагови" пословне активности ове фирме, попут документације, спецификације пружених услуга или слично, везане уз наводно савјетовање Агрокора.

Истражиоци су закључили да стварне савјетничке услуге уопште нису пружене, него је ријеч о фиктивном покрићу за извлачење новца из Агрокора.

Томе у прилог говоре и подаци прибављени путем међународне правне помоћи из Швајцарске, објавио је Јутарњи лист.