latinica  ћирилица
26/03/2019 |  11:11 ⇒ 11:14 | Аутор: СРНА

Талић: Бринути о статусу запослених у позоришној умјетности

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић изјавио је данас да Међународни дан позоришта треба посветити глумцима и свим запосленим у позоришној умјетности, како би они максимално били стављени у први план и да би се видјело како живе и какав статус имају у култури.
Бањалука - Талић, Новаковић - Народно позориште Републике Српске - Фото: СРНА
Бањалука - Талић, Новаковић - Народно позориште Републике СрпскеФото: СРНА

Талић је истакао да позориште не чини само сцена, већ и људи, о којима треба највише бринути.

Он је најавио да ће данас посјетити сва позоришта на подручју Бањалуке и разговарати о проблемима са којима се суочавају.

Након посјете Народном позоришту Републике Српске, Талић је рекао новинарима да ће град настојати да, у складу са надлежностима, понуди одређене модалитете за рјешавање проблема овог позоришта.

Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић рекао је да је данас разговарано о проблемима институционалне културе и о томе како град Бањалука може да помогне да се успостави што боља сарадња између града и овог позоришта.

- Задовољни смо одговорима и самим доласком господина Талића у Народно позоришта и надам се да ће од овог имати користи и град и Народно позориште - навео је Новаковић.

Он је истакао да је Народно позориште Републике Српске тренутно међу три најзначајнија позоришта у региону.

Новаковић је најавио за 1. јуни отварање Театар феста, који ће трајати до 9. јуна, додајући да бањалучка публика разумије и воли то што ради Народно позориште и да оно, због тога, не смије да је изневјери.

Умјетнички директор Народног позоришта Републике Српске Владимир Ђорђевић најавио је за сутра премијеру представе "Злочин и казна" по роману Фјодора Михајловича Достојевског.

Он каже да је ријеч о класичној представи, те да ће публика уживати у традиционалном приступу.

- Представа траје три сата са паузом и публика треба да буде спремна за цјеловечерњи догађај и да се осјећају пријатно - навео је Ђорђевић.

Талић ће данас посјетити и Дјечије позориште Републике Српске, Градско позориште "Јазавац", "Дис" позориште, Студентско позориште и Позориште "Рода".

На иницијативу Међународног позоришног института, 27. март се обиљежава као Свјетски дан позоришта од 1961. године.