latinica  ћирилица
26/03/2019 |  12:51 ⇒ 13:31 | Аутор: СРНА

Отворен конкурс за пријаву за најбољу технолошку иновацију (ФОТО)

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић најавио је данас почетак тринаестог Такмичења за најбољу технолошку иновацију /ТНТИ/ за чији наградни фонд је Министарство обезбиједило 38.000 КМ.
Срђан Рајчевић - Фото: РТРС
Срђан РајчевићФото: РТРС

Рајчевић је рекао новинарима у Бањалуци да се такмичење одвија на основу специјалних паралелних веза Српске и Србије и меморандума који су потписали Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Србије, у циљу подстицања иновативности и предузетништва.

- То је оно што је била примарна интенција влада Српске и Србије и оба ова министарства. Такмичењем за најбољу технолошку иновацију желимо подстаћи иноваторство и креирање свих идеја које могу допринијети привредном развоју - нагласио је Рајчевић.

Он је навео да је за 12 претходних година ово такмичења прошло укупно 290 тимова, од којих су 94 тима награђена у укупном износу од 427.000 КМ, док је ове године за прво мјесто предвиђена награда од 10.000 КМ.

- Ове године увели смо још и двије категорије, а то су најбољи средњошколски и најбољи студентски тим који ће добити награду по 1.500 КМ за своје идеје - додао је Рајчевић.

Он је рекао да је и значајан број оних учесника ТНТИ који су сопствене идеје и иновације пласирали на тржиште и да сада и запошљавају већи број људи, а што је и највредније у овом пројекту.

Члан Организационог тима ТНТИ из Србије Драган Повреновић навео је да ТНТИ као јединствени пројекат организује и у Српској и Србији.

- Не постоји такмичење у Републици Српској и Србији, то је јединствени пројекат. Све што се ради у Српској и Србији је идентично, а једина мала разлика је у томе што нам нису буџети заједнички и само се на крају разиђемо када дијелимо наградни фонд - појаснио је Повреновић.

Он је навео да је рок за пријаву идеја и иновација 30. април, након чега, до краја године када је проглашење најбољих, слиједи читав низ активности, као и вишемјесечни заједнички рад свих такмичара и оних који их обучавају, како да објасне шта су то направили и како то да презентују као рјешење.