latinica  ћирилица
26/03/2019 |  13:15 ⇒ 15:44 | Аутор: СРНА

"Српска једина гаранција слободе и опстанка" (ФОТО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас у Сијековцу код Брода да злочини почињени над Србима не смију бити заборављени и да је Република Српска једина гаранција опстанка и слободе српског народа.
Сијековац - Милорад Додик - Фото: СРНА
Сијековац - Милорад ДодикФото: СРНА

- Страдање у марту 1992. године било је стравично јер су убијени цивили на праговима својих кућа. Наша света дужност јесте да гајимо сјећање на невино страдале у Сијековцу и њиховим породицама помогнемо колико можемо - рекао је Додик новинарима након обиљежавања 27 година од убиства 46 српских цивила које су починили припадници регуларних војних снага Хрватске и и паравојне муслиманско-хрватске јединице.

Он је истакао да је на данашњи дан 1992. почела спирала зла јер до тада рат у БиХ није почео.

- Хрватске снаге, али и комшије муслимани и Хрвати сматрали су да треба да почине овај гнусни злочин. Наша је обавеза да не губимо сјећање и да сваке године обиљежавамо ово велико страдање. То ће бити и јасна порука за оне који су злочин починили - додао је Додик.

Он је подсјетио да је Хрватска извршила агресију и починила злочине на подрчују Брода, али и српских крајишких општина, међу којима је Мркоњић Град.

Сијековац - Милуновић, Додик, Драгичевић, Јовичић (Фото: СРНА)

- Очигледно да за њих постоје нека друга правила јер не постоји казна за злочинце, а камоли за улазак јединица из Хрватске. Они су то камуфлирали неким споразумом који су потписали Алија Изетбеговић и Фрањо Туђман. Треба рећи да БиХ тада није постојала и да је Изетбеговић није представљао - навео је Додик.

Он је нагласио да злочинци морају да одговарају за све што су починили над српским народом.

- Нажалост, до сада то се није догодило, што говори да не можемо да имамо вјеру у оно што нам је наметнуто као судови. Они су очигледно формирани само за нас јер упркос бројним доказима не одговарају они који су починили злочине над нашим народом - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, људи у Сијековцу убијани су само зато што припадају српском народу.

- Вијест о страдању тада није била уобичајена и зато је овај злочин тако монструозан. Не смијемо изгубити вјеру у наш народ, Републику Српску и Србију - навео је Додик.

Он је подсјетио да су злочини и геноцид над српским народом почињени и у Другом свјетском рату у Јасеновцу, Јадовну, Броду на Дрини, Херцеговини, Шушњарима и осталим стратиштима.

- И у посљедњем рату страдали смо у Сарајеву, Тузли, Сијековцу, нису дозволили кисеноик за бебе у Бањалуци. Почињена је и агресија НАТО-а над српским народом, што не смијемо заборавити и сигурно је да док се питам БиХ неће постати члан овог савеза - нагласио је Додик.

Он је поновио да су државе српског народа Република Српска и Србија.

- Угурали су нас овдје у БиХ и кажу да је то наша држава. БиХ није наша држава, него Република Српска и Србија. БиХ нам не даје никакву сигурност и ту смо зато што морамо, она је експеримент међународног фактора који је игнорисао српско национално питање - категоричан је Додик.

Он је рекао да се српски народ мора окупити око Републике Српске.

- Република Српска је наш живот и нема слободе за српски народ ако нема државу. Република Српска је данас стабилна, има визију и карактер, а што је најважније слободна је. У условима у којима живимо и у периоду сталног оспоравања и изолација формирали смо национално историјско дјело - Републику Српску, а поносан сам што је представљам у мјесту које је мрзи. Нека живе Српска и Србија - закључио је Додик.

Повезане вијести:

Положени вијенци за убијене српске цивиле у Сијековцу

Додик посјетио Mиљу Зечевић, мајку три убијена сина