latinica  ћирилица
26/03/2019 |  13:38 | Аутор: СРНА

Потписани споразуми за подршку правосуђу БиХ

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија данас је у Сарајеву потписао споразуме између БиХ, Норвешке и Холандије за подршку правосуђу БиХ.
Сарајево - Тегелтија - потписани споразуми између БиХ, Норвешке и Холандије - Фото: СРНА
Сарајево - Тегелтија - потписани споразуми између БиХ, Норвешке и ХоландијеФото: СРНА

Споразум између БиХ и Норвешке о финансирању пројеката у корист правосуђа и/или судова и тужилаштава у БиХ и уговора о гранту између Министарства спољних послова Норвешке и ВСТС-а за пројекат унапређења квалитета правосуђа Тегелтија је потписао са замјеником амбасадора Норвешке у БиХ Сигне Енгли.

Тегелтија је меморандум о сарадњи између ВСТС-а БиХ и Судске администрације Норвешке, као и меморандуме о сарадњи са Судском администрацијом Норвешке и Судског вијећа Холандије, који се односе на подршку у имплементацији пројекта унапређења квалитета правосуђа, потписао са генералним директором Судске администрације Норвешке Свен Мариус Уркеом и замјеником предсједника Судског вијећа Холандије Кес Стерком.

У уводном обраћању присутним, Тегелтија је истакао да ВСТС на овај начин потврђује своју намјеру и спремност присутних за сарадњу у области правосуђа од заједничког интереса, која ће се остварити имплементацијом Пројекта унапређења квалитета и ефикасности правосуђа у БиХ.

- Само професионално, ефикасно и независно правосуђе, ослобођено свих утицаја, може спремно и ефикасно одговорити на све изазове са којима се суочавамо и у потпуности имплементирати и инкорпорирати све европске стандарде, те нас учинити поносним чланом једне велике породице као што је европска породица земаља чланица ЕУ. Стога су и све активности ВСТС-а усмјерене ка том циљу - рекао је Тегелтија.

Он је нагласио да ће путем пројекта наставити сарађивати с колегама из Судске администрације Норвешке и Судског вијећа Холандије у погледу унапређења управљања судовима и ефикасности њиховог рада.

- У нашим рукама је један од кључева за улазак БиХ у ЕУ, а он се односи на успоставу владавине права кроз ефикасан, квалитетан и одговоран правосудни систем. Зато морамо уложити максимум наших напора да бисмо судове учинили ажурним и да бисмо одговорили обавезама које је БиХ преузела потписивањем уговора о стабилизацији и придруживању с ЕУ истакао је Тегелтија.

Замјеник амбасадора Норвешке у БиХ Сигне Енгли изјавила је да је Норвешка највећи билатерални донатор ВСТС-у БиХ од његовог оснивања 2004. године, са којим током протекле деценије раде на изградњи модерног и ефикасног правосуђа у складу са захтјевима модерног друштва.

- Потписивањем данашњег споразума, укупне вриједности 3,5 милиона евра, обиљежавамо наставак наше подршке ВСТС-у. Споразум између ВСТС-а, Холандије и Норвешке који такође данас потписујемо као подршка имплементацији новог трогодишњег пројекта, фокусиран је на унапређењу ефикасности и квалитета рада судова у БиХ - рекла је Енглијева.

Наводећи како је у претходном периоду много постигнуто, Енглијева сматра да је још много тога потребно урадити на унапређењу рада судова и расту повјерења у рад правосуђа, што ће дати даљи подстицај процесу европских интеграција.

- Од ВСТС-а очекујемо да настави примјену највећих стандарда када су у питању интегритет, транспарентност и одговорност, како самог Савјета, тако и правосуђа у цјелини - рекла је Енглијева.

Генерални секретар Судске администрације Норвешке Свен Мариус Урке изјавио је да се правосуђе у БиХ и даље суочава са чињеницом да мора још доста тога да уради како би достигло европске стандарде, те да за остварење тих циљева треба међународну помоћ.

- ВСТС сматрамо најважнијом институцијом у БиХ када се ради о заштити независности правосуђа и унапређењу квалитета његовог рада. Задовољство ми је да је Влада Норвешке вољна да финансира ову сарадњу још три године - рекао је Урке.

Предсједник Судског вијећа Холандије Кис Стерк изјавио је да данашње потписивање споразума са ВСТС-ом представља обнову њихове сарадње која је започела 2015. године, а чији је циљ унапређење рада правосуђа у корист грађана БиХ.

- Ми сматрамо да је ефикасно правосуђе кључно за економски развој и напредак и да ће друштво у цјелини имати користи од таквог пројекта. Унапређењем управљања судовима и смањењем трајања судских поступака радићемо на унапређењу ефикасности судова - рекао је Стерк.

Према његовим ријечима, у раду ће се користити инструменти европске мреже правосудних вијећа који ће омогућити унапређење улоге ВСТС-а када су у питању одговорност, независност и квалитет правосуђа.