latinica  ћирилица
26/03/2019 |  13:51 ⇒ 14:37 | Аутор: СРНА

Јовић: Захтјев ПДП-а за укидање цензуса за дјечији додатак политичка прича

Захтјев ПДП-а за укидање цензуса за добијање мјесечног додатка за дјецу је политичка прича и привлачење пажње, јер је чињеница да је Влада Републике Српске посљедњих година много урадила на побољшању система дјечије заштите, рекао је Срни директор Јавног фонда за дјечију заштиту Српске Недељко Јовић.
Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске - Фото: Screenshot
Јавни фонд за дјечију заштиту Републике СрпскеФото: Screenshot

- Овај захтјев је нереалан с обзиром на то да је Удужење породица са четворо и више дјеце прије више од двије године говорило о томе, те смо сјели и разговарали и дошли до сазнања да је то немогуће и да су потребни велики износи да би се то остварило - рекао је Јовић.

Према његовим ријечима, чињенице говоре да су у посљедње двије године у систему дјечије заштите начињени велики преокрети, те да је буџет Фонда са 55 милиона КМ данас повећан на износ већи од 100 милиона КМ.

Он је напоменуо да је уведено ново право, матерински додатак, право проналитетних накнада и остала права.

- Влада Српске много ради на унапређењу законодавства које је мајкама које су запослене у реалном сектору донијело сигурност - навео је Јовић.

ПДП је данас затражио укидање материјалног основа за цензус на дјечији додатак јер се он негативно одражава на наталитет у Републици Српској, а тим правника ове странке припрема приједлог новог закона о дјечијем додатку у Српској.

Наводећи да тренутно додатак за друго и четврто дијете износи нешто мање од 40 КМ, а за треће нешто мање од 80 КМ, предсједник Савјета за демографију ПДП-а Оливера Недић рекла је да је повећање цензуса за око 10 КМ испод сваког достојанства, те навела да свако дијете у Српској треба да добије минимално 100 КМ.