latinica  ћирилица
26/03/2019 |  14:07 | Аутор: СРНА

Највећа просјечна плата у фебруару 1.378 КМ у области финансија

Највећа просјечна нето плата у Републици Српској у фебруару од 1.378 КМ исплаћена је у области финансијске дјелатности и осигурања, а најнижа - 617 КМ у грађевинарству, саопштено је из Савеза синдиката Српске.
Дом синдиката Републике Српске - Фото: архив
Дом синдиката Републике СрпскеФото: архив

Из Синдиката наводе да су ниске просјечне нето плате од 640 КМ у фебруару примили запослени у области умјетности, забаве и рекреације, радници у угоститељству од 643 КМ, те запослени у административним помоћним и услужним дјелатностима од 678 КМ.

Просјечна исплаћена фебруарска нето плата радника у дјелатности саобраћаја и складиштења износила је 683 КМ, а запослених у трговини 688 КМ.

У саопштењу се додаје да је синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској у фебруару коштала 1.902 КМ, а просјечна исплаћена нето плата од 896 КМ покривала ју је са 47,11 одсто.

Породице у Републици Српској у фебруару су највише новца трошиле за прехрану 706 КМ, за становање и комуналне услуге 583 КМ, те за текуће одржавање домаћинства 105 КМ.

Одјећа и обућа просјечну четворочлану породицу коштала је 133 КМ, хигијена и њега здравља око 90 КМ, превоз 200 КМ, те образовање и култура 82 КМ.

- Из ових података јасно је да је у Републици Српској потребно што прије потписати општи и гранске колективне уговоре, те повећати плате и побољшати животног стандард свим радницима, како би се смањио тренд одласка младе, радно способне, квалификоване радне снаге - сматрају у Савезу синдиката.

У саопштењу се оцјењује да би у фокусу активности у овој години требало бити доношење измјена и допуна Закона о раду, Закона у посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености, Закона о инспекцијама и Закона о мобингу, те изради стратегије безбједности и заштите здравља на раду.