latinica  ћирилица
26/03/2019 |  14:36 | Аутор: СРНА

Лукач: Насилнике измјестити из кућа и ставити под контролу, а не жртве

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач сматра да је потребно заштитити жртве насиља у породици, које су најчешће жене и дјеца, од додатног стреса, те им умјесто смјештања у сигурну кућу, омогућити да остану у познатом окружењу, а насилнике измјестити и ставити под контролу.
Драган Лукач - Фото: СРНА
Драган ЛукачФото: СРНА

Лукач је напоменуо да су у случајевима насиља у породици жртве те које се склањају у сигурне куће, смјештају у непознато окружење, чиме им се ствара додатни стрес.

- Насилника је потребно изоловати и ставити под контролу у установама или кућама, како год се оне звале, а жртвама омогућити да остану у својој кући како бисмо на првом мјесту дјецу заштитили од додатног стреса и трауме, као што је промјена окружења - рекао је Лукач новинарима у Бањалуци.

Он сматра да је потребно пронаћи начин да се насилници санкционишу на адекватан начин, те изразио увјерење да ће бити много приједлога када Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о заштити од насиља у породици буде предмет скупштинске расправе.

Влада Републике Српске утврдила је половином марта Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о заштити од насиља у породици.

У процесу примјене Закона о заштити од насиља у породици утврђено је да поједине одредбе Закона не обезбјеђују пуну заштиту жртава насиља у породици, па се прецизнијим нормама и увођењем нових правних института настоји, у складу са међународним стандардима, побољшати и унаприједити заштита жртава.

Нормирањем предложених измјена у тексту Нацрта закона, жртве насиља добијају адекватнију и правовремену помоћ и подршку, додатно унапријеђену према утврђеним међународним стандардима, а одговор законодавца на друштвено неприхватљиве радње насиља у породици и санкционисање учиниоца насиља остварује се примјеном Кривичног законика Републике Српске.