latinica  ћирилица
26/03/2019 |  14:42 ⇒ 15:14 | Аутор: РТРС

Бањалука: Промовисана књига за дјецу "Украла ме Шумбаба"

У Црвеном салону Културног центра Бански двор у Бањалуци промовисана је књига за дјецу "Украла ме Шумбаба" ауторке Александре Чворовић. Ова модерна бајка, намијењена најмлађој публици, препуна је поука о одрастању, невољама, сновима и љубави.

Савремена и иновативна, ова модерна бајка се првенствено бави тематиком преобликовања дјечијег бунта и насилничког понашања, што је препознато као проблем у порасту по основним школама. То је прича о неваљалој дјевојчици, склоној малтретирању других, коју из сигурног и топлог кревета, у сред ноћи, отима некаква чудна креатура, слична старословенском женском демонском бићу баба Јаги или Баба Роги, необичног назива Шумбаба.

Занимљивом и узбудљивом причом ауторка усмјерава читаоце на хуманост и праве животне вриједности допуштајући му да заједно са Нином, главном јунакињом, израсте из непослушне и неваљале дјевојчице у једну племениту, пожртвовану и вриједну особу.

Прича преплиће познати свакодневни живот дјетета, које са самохраном мајком одраста у граду, са сликама фантастичних бића и амбијената као што је: Шумбаба, џиновско дијете, подземна пећина, вјетровити коњ и многи други. Ова преплитања су спонтана попут игре или сна, што је као приповједачка техника и кориштено у бајци.

Књига за дјецу "Украла ме Шумбаба" ауторке Александре Чворовић објављена је у издању Удружења књижевника Републике Српске, подружница Бањалука уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске.