latinica  ћирилица
26/03/2019 |  14:54 ⇒ 14:55 | Аутор: СРНА

Потврђен статус Града Бањалука са повољним пословним окружењем

Град Бањалука успјешно је прошао процес ресертификације повољног пословног окружења у југоисточној Европи и потврдио статус града са повољним пословним окружењем, саопштено је из Градске управе.
Бањалука: Градска управа (Фото: Дејан Божић / РАС Србија) -
Бањалука: Градска управа (Фото: Дејан Божић / РАС Србија)

Бањалука је, у складу са верификационим извјештајем, остварила укупну оцјену испуњености задатих критеријума у износу од 94 одсто од максималних 100 поена.

Начелник градског Одјељења за привреду Раденко Комљеновић рекао је Срни да Градска управа активно ради на процесу препознавања Бањалуке као локалне заједнице која жели да уреди своје процедуре, те да све што се нуди инвеститорима буде у складу са законом и вођено као транспарентан процес.

- То је још једном идентификовано и кроз обнављање БФЦ сертификата, процеса у којем је учествовала цијела администрација у сарадњи са надлежним градским институцијама - навео је Комљеновић.

Он је додао да се, уз све до сада урађено, наставља са подизањем нивоа ефикасности градске администрације када је ријеч о стварању што повољнијих услова за привреднике.

Комљеновић је рекао да ће сертификат помоћи инвеститорима да дођу до потребних податка о Бањалуци као дестинацији која је испунила све задате критеријуме, као и да је Град спреман да пружи максималну подршку у њиховим захтјевима који се односе на градску администрацију.

Он је истакао да је у потпуности поједностављена процедура за регистрацију предузетника, која се заврши у року од 24 часа по предаји захтјева.

- Значајне су и мјере које смо предузели у смислу стимулисања развоја предузетништва кроз пројекте запошљавања и самозапошљавања и за које постоје велики интерес - рекао је Комљеновић.

Међународни сертификат о повољном пословном окружењу важи за наредне три године.

Програм сертификације повољног пословног окружења у југоисточној Европи је јединствен регионални програм за унапређење конкурентности локалних самоуправа, који се спроводи у Србији, Хрватској, Македонији, и БиХ.