latinica  ћирилица
26/03/2019 |  15:41 | Аутор: СРНА

Мандић и Кнежевић тврде да је процес монтиран и антисрпски

Лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић поручили су током изношења завршних ријечи на суђењу за покушај државног удара и тероризам на дан избора 2016. године да не признају Виши суд у Подгорици пред којим се води процес, за који тврде да је монтиран и политички мотивисан.
Мандић и Кнежевић (Фото: pinkm.me) -
Мандић и Кнежевић (Фото: pinkm.me)

Мандић је рекао да је подгорички Виши суд кључни алат у монтирању процеса "с циљем одбране режима Мила Ђукановића" и упоредио га са Хашким трибуналом, због чега га је опоменула судија Сузана Мугоша.

- Да је неко хтио да уважи чињенице давно бисмо имали одбачену оптужницу. Ово је антисрпски процес. Овдје на оптуженичкој клупи немате никог, до Срба и двојицу Руса - нагласио је Мандић.

Мандић је додао да му се ускраћује право да материјал из суднице добије на српском језику.

Кнежевић је рекао да нема доказа за оптужбе. - Не зато што смо их ми сакрили, већ зато што за 16. октобар 2016. нисмо ништа планирали сем побједу на изборима - додао је Кнежевић.

Он је истакао да је ДФ био и остао највећи противник "режима" и да не чуди што су "конструктори ове афере покушали да и кривично-правну одговорност пребаце на лидере Фронта".

Оптужени Михаило Чађеновић тврди да није члан никакве криминалне организације, нити да се удружио са било ким, те да би у његовом случају требало донијети ослобађајућу пресуду.

- Очигледно сам крив што радим свој посао и што возим једног од лидера ДФ-а - навео је Чађеновић.

Један од оптужених држављанин Србије Милан Душић рекао је да му се суди за нешто што није урадио.

И оптужени Драган Максић, држављанин Србије, рекао је да није крив за кривично дјело за које је оптужен.

Сљедеће рочиште заказно је за сутра у 8.30 часова када ће са изношењем завршних ријечи наставити Милан Кнежевић.

Оптужницом Специјалног тужилаштва обухваћени су двојица руских држављана Едуард Шишмаков и Владимир Попов, српски држављани Милош Јовановић, Немања Ристић, Предраг Богићевић, Братислав Дикић, Кристина Христић, Бранка Милић, Милан Душић, Драган Максић и Србољуб Ђорђевић.

Оптужницом су обухваћена и лидери ДФ-а Андрија Мандић и Милан Кнежевић, као и Михаило Чађеновић, возач ДФ-а.

Поступак против преводиоца ДФ-а Ананија Никића води се посебно.