latinica  ћирилица
26/03/2019 |  16:20 ⇒ 27/03/2019 | 07:54 | Аутор: СРНА

Вулин: Уручене прве војне споменице за учешће у одбрани од НАТО

Министар одбране Србије Александар Вулин уручио је прве војне споменице припадницима некадашње 63. падобранске бригаде за учешће у одбрани од НАТО агресије на СР Југославију.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

- Ми смо са доделом спомен-медаља за учешће у одбрани од НАТО агресије кренули од 63. падобранске бригаде. Она је наша елитна јединица. Она је јединица храбрих људи, који су, без обзира да ли су у њеном активном саставу, увек спремни да прискоче у помоћ својој јединици и земљи - рекао је Вулин.

Он је на свечаности у Нишу истакао да је 63. падобранска, славна, херојска бригада, која је постала симбол отпора НАТО агресији, преноси РТВ.

- Свака наша бригада је била херојска, свака српска јединица је била елитна зато што су је чинили елитни људи - рекао је Вулин.

Он је истакао да је мало земаља које могу да се похвале таквим јунацима и јединицом.

Истичући да је Србија поносна на сваког свог официра и војника, Вулин је рекао да сви који су учествовали у одбрани од НАТО агресије заслужују пажњу и поштовање.

- Они који су убијени у НАТО агресији заслужују да их се сећамо и да њихове породице знају да је држава ту и да брине о сваком од њих. Србија се поноси сваким војником, официром, полицајцем, свима онима који су одбранили и очували земљу. Уосталом, ко може да каже где престаје народ, а где почиње војска. Били смо једно и остаћемо једно. Зато смо слободни - додао је Вулин.

Командант Специјалне бригаде Копнене војске бригадни генерал Мирослав Талијан је, сјећајући се НАТО агресије извршене над Србијом 1999. године без мандата УН, посебно истакао отпор народа и успјех борбених операција српске војске, а нарочито њених елитних састава - 72. специјалне и 63. падобранске бригаде.

- Наша држава, уз подршку поново васкрслих и насталих светских сила, и ових дана води одлучну битку да очува свој народ, наше православне светиње и све што је наше на Косову и Метохији. У тој борби и ми, на војнички начин учествујемо - поручио је генерал Талијан.

Замјеник команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Илија Тодоров рекао је да је војна споменица коју су добили припадници 63. падобранске бригаде још један доказ да се о њима мисли.

За потпуковника у пензији Видоја Ковачевића, ратног начелника Штаба 63. падобранске бригаде и непосредног учесника борбених дејстава на простору Косова и Метохије 1999. године, у којима је био рањен, добијена војна споменица значи признање и част.

- После 20 година од зликовачког НАТО бомбардовања СРЈ, добили смо споменицу за учешће у борбеним дејствима 1999. године. Ово је за мене једно признање, част и знак да држава није заборавила своје борце који су дали много себе за очување српства и СРЈ - рекао је Ковачевић.

Вулин је, на свечаности одржаној у нишком Дому Војске, уручио војне споменице и породицама погинулих припадника 63. падобранске бригаде.