X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
28/03/2019 |  18:39 ⇒ 20:11 | Извор: РТРС

Градоначелници из Српске и ФБиХ подржали Бихаћ у рјешавању мигрантске кризе (ФОТО)

Девет начелника и градоначелника локалних заједница из Републике Српске и Федерације БиХ, потписали су у Бихаћу изјаву о пружању једногласне подршке овом граду, који је најтеже погођен мигрантском кризом. Апеловали су на надлежне бх институције, да хитно пронађу рјешење за овај проблем, с којим би ускоро могле да се суоче све локалне заједнице у БиХ.

Мигрантска криза, која траје већ годину дана, потпуно је промијенила живот грађана Бихаћа.

Ова локална заједница није у стању сама да се избори са овим проблемом, који добија све веће размјере.

Управо због тога, солидарност и подршка градова и општина из цијеле БиХ, од великог су значаја, истиче градоначелник Бихаћа, Шухрет Фазлић.

- Бихаћу је потребна помоћ, овдје се не ради ни о каквој финансијској помоћи, не ради се о материјалној помоћи, ради се о томе да једни другима пружамо руке пријатељства кад је најтеже и најпотребније, што смо и до сада радили и да сви заједно одавде из Бихаћа пошаљемо поруку да је ово нешто са чиме се ни једна локална заједница не може сама борити, па тако ни град Бихаћ - истиче Фазлић.

Уз Бихаћ је стала и Бањалука. Градоначелник Игор Радојичић указао је на сложеност овог проблема, са којим нити једна локална заједница не треба да се суочава сама.

- Данас смо овдје у моралном смислу и у смислу окретања пажње јавности ка овом проблему и позивам више органе власти да помогну. Свака од наших локалних заједница може, колико сутра, да се суочи са истим проблемима - каже Радојичић.

Мигранти-Бихаћ (Фото: РТРС)

Надлежним бх. институцијама упућен је апел да се активније укључе у рјешавање проблема мигрантске кризе.

- Ми из локалне заједнице даћемо себе, бићемо ту, помоћемо једни другима – државо преузмите одговорност, очекујемо да нам помогнете кад се нађемо у оваквој ситуацији у каквој је данас Бихаћ - наглашава Здравко Марошевић, начелник општине Вареш.

Миленко Ђаковић, градоначелник Приједора поручио је да овај град стоји на располагању у свом пуном капацитету, да помогне Бихаћу, а позива и надлежне државне органе, да уобличе своју помоћ у одмјерену помоћ која ће помоћи Бихаћу да разријеши многе изазове који стоје пред њима.

Начелници и градоначелници обишли су и привремени прихватни центар за мигранте "Бира" у којем је смјештено око 2.000 миграната.

Данашњи састанак први је круг акције "Помозимо Бихаћу", у коју ће ускоро бити укључени начелници још 73 локалне заједнице из БиХ.