latinica  ћирилица
29/03/2019 |  11:35 ⇒ 11:36 | Аутор: СРНА

Ћулум: Педесет полицајаца из Српске помаже Граничној полицији

Полиција Републике Српске упутила је 50 полицијских службеника као помоћ Граничној полицији БиХ ради заштите источне границе БиХ од миграната, међу којима има и оних који се могу довести у везу са тероризмом, изјавио је директор Полиције Српске Дарко Ћулум.
Дарко Ћулум - Фото: РТРС
Дарко ЋулумФото: РТРС

Ћулум је навео да су 90 одсто миграната мушкарци без личних докумената, до 35 година старости.

- Прије мјесец дана евидентирано је и пет лица из Авганистана која се могу довести у везу са тероризмом. Њих смо открили након 40 или 50 дана боравка у БиХ, тако да и даље постоји опасност и ризик од тероризма и мигрантске кризе - рекао је Ћулум новинарима у Бањалуци.

Он је напоменуо да ће Полиција Српске, уколико у наредном периоду добије одређена средства за исхрану и смјештај полицајаца, појачати капацитете на граници БиХ, те да ће давати и више од 100 полицијских службеника за испомоћ Граничној полицији у њиховој надлежности.

Ћулум је упозорио да постоји проблем процесуирања миграната, али да они на простору Републике Српске тренутно не врше кривична дјела, те да то није толико изражено као у другим мјестима БиХ.

- У Унско-санском кантону у прошлој години и у прва три мјесеца ове имамо 900 безбједносних догађаја што се тиче кривичних дјела и прекршаја, а на подручју Републике Српске они су у овом периоду починили пет кривичних дјела. Једно разбојништво је процесуирано и лица су стављена у притвор - рекао је Ћулум.

Према његовим ријечима, од 900 безбједносних догађаја у Унско-санском кантону само су два случаја процесуирана и одређиване мјере притвора, иако су и у другим случајевима мигранти чинили тешка кривична дјела, као што су наношење тешке тјелесне повреде, покушај убиства, силовања и друго.

- На стратешком форуму, који чине републички тужиоци и директори полиција, донесен је закључак да тужилаштва морају процесуирати све мигранте који почине кривична дјела, без обзира што им није утврђен идентитет - подсјетио је Ћулум.

Он је навео да више од 90 одсто миграната нема лична документа и да им се идентитет утврђује на основу њихових изјава.

- Када Служба за послове са странцима узме биометријске податке и пошаље у матичне земље одакле долазе, одговор се чека неколико мјесеци, након чега стигне обавјештење да нису евидентирани у њихобој бази - рекао је Ћулум.