latinica  ћирилица
29/03/2019 |  12:27 ⇒ 14:15 | Аутор: ФЕНА

Петронијевић: Караџић има право на два правна лијека послије пресуде

Тим одбране Радована Караџића поднијеће захтјев за ревизију пресуде изречене првом предсједнику Републике Српске пред Механизмом за међународне кривичне судове у Хагу, али и жалбу на доживотну казну затвора, коју је одбрана званично најавила, рекао је Срни адвокат Горан Петронијевић.
Петронијевић о новој поруци Караџића - Фото: РТРС
Петронијевић о новој поруци КараџићаФото: РТРС

Он је истакао да је основ за жалбу на казну чињеница да је Механизам повриједио сопствена правила и праксу када је Караџићу повећао казну, јер је то учинио, а да није дошло до повећања броја чињеница за које је оглашен кривим у другостепеној пресуди, нити до повећања степена одговорности.

"То су нужни услови да би дошло до повећања казне. Напротив, дошло је до смањења чињеничног стања, јер је потпуно отпало шест инцидената, а два делимично, а остао исти облик одговорности који се Караџићу ставља на терет", рекао је Петронијевић.

Он је навео да другостепено вијеће у тој ситуацији није имало овлаштења да улази у оцјену увјерења првостепеног вијећа о томе зашто је оно одредило 40 година затвора.

- Најаву жалбе и означење тачака по којима ће се тим одбране жалити јуче је предао Питер Робинсон, а саму жалбу предаћемо у временском периоду који одреди суд. Ако се усвоји, онда се казна доживотног затвора враћа на 40 година - рекао је Петронијевић.

Истакао је да је одбрани, за сада, познат један случај у пракси Трибунала, гдје је таква жалба успјела, и то на суђењу за геноцид у Руанди.

Петронијевић је објаснио да је жалба на одлуку о казни један од два правна лијека која ће одбрана искористити, а други је захтјев за ревизију пресуде.

- Улагањем ревизије долази до преиспитивања пресуде, али само у домену нових чињеница које одбрана достави као основ ревизије. Морају да постоје нове чињенице које суд није узимао у разматрање, нити је одбрани била доступна у смислу да је могла да их употреби у време када се о томе расправљало, а чињенице су од таквог значаја да могу битно утицати на другачију одлуку - рекао је Петронијевић.

Према његовим ријечима, одбрана ће се углавном ослањати на оне доказе које је тужилаштво прикривало, односно давало их одбрани у периоду када није могла да их употријеби.

Петронијевић је оцијенио да би ти докази, као и евентуално нови пронађени докази за којима одбрана трага, требало да буду солидан основ за ревизију.

- Рок за подношење за одбрану не постоји, а за тужилаштво је годину дана, али ми ћемо имајући у виду ситуацију покушати да то што пре учинимо, урадимо и да припремимо ревизију колико је то пре могуће, али лично мислим да је најмање годину дана неопходно да се то све припреми и уради да би имало шансе да успе - рекао је Петронијевић.

Он је истакао да ће, након предаје жалбе, одбрана радити на анализи пресуде, чињеничног стања и доказа који су у вези са појединим тачкама оптужнице, након чега ће се тим одбране договорити о коначним стварима које су везане за садржину ревизије.

Како је навео Петронијевић, тим одбране је одлуку о жалби и ревизији донио већ сутрадан након изрицања другостепене пресуде.

Механизам за међународне кривичне судове у Хагу изрекао је 20. марта другостепену пресуду Караџићу којом га је осудио на казну доживотног затвора.