latinica  ћирилица
31/03/2019 |  15:42 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

У наредна три мјесеца капитални ремонт Термоелектране Гацко

Послије двије године одгађања, блок Термоелектране Гацко ноћас би требало да буде искључен с мреже. У наредна три мјесеца слиједи капитални ремонт свих виталних дијелова тог електро-енергетског постројења. Производња струје у Термоелектрани Гацко, због неблаговремених припрема претходних година, мимо препоручених процедура, одвијала се уз одређен ризик.

Умјесто капиталног ремонта 2017.године, рађени су годишњи ремонти, због чега је блок књижио већи број застоја у раду. Издржали су, кажу у менаџменту, захваљујући квалитетно урађеном ремонту 2012.године. За овај који слиједи, неће се слијепо држати фиксног рока. 

- Не смијемо, ако околности буду такве да раније урадимо ремонт, што одговара и нама. Али квалитет не смије бити доведен у питање - рекао је директор ЗП Рудник и термоелектрана Гацко а.д. Миодраг Шешлија.

За то су већ одређени извођачи и посебне екипе. Сав посао зависиће од затеченог стања турбине и генератора након отварања. 

- Могуће је очекивати одређене дефекте, поправке, тако да у техничком смислу не би било коректно дефинисати рок краћи од деведесет дана - навео је руководилац ТЕ Гацко Драган Пушара.

Блок Термоелектране Гацко, од претходног капиталног ремонта, умјесто тридесет двије хиљаде сати, у погону је четердесет девет хиљада сати, што је за више од педесет одсто више од техничких препорука. 

- Свакако да у одређеном моменту постоје ризици. Ми имамо доста искусно особље и инжењерски кадар, добар систем праћења турбоагрегата - изјавио је Пушара.

Капитални ремонт биће финансиран кредитом од 18,5 милиона марака. Дио опреме и материјала већ су допремљени. Од 2017.године Рудник Гацко, због судског спора, касни са 1,2 милиона кубних метара откривке. 

- На руднику се посљедице неиспуњења плана не виде за шест мјесеци, него ће се видјети за три-четири године. Ми ћемо морати надокнадити тај заостатак - нагласио је директор ЗП Рудник и термоелектрана Гацко а.д. Миодраг Шешлија.

Пред стартовања блока, биће обезбијеђене количине за једномјесечни рад. Са посљедњим даном рада у првом тромјесечју, Термоелектрана Гацко систему је испоручила 425 гигаватчасова струје.