latinica  ћирилица
08/04/2019 |  13:30 | Аутор: СРНА

Марковић: БиХ се сама искључила из рада ПС Савјета Европе

Некадашњи посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Милица Марковић изјавила је данас да је БиХ неименовањем делегације у Парламентарну скупштину Савјета Европе саму себе искључила из рада ове важне европске институције.
Милица Марковић - Фото: nezavisne novine
Милица МарковићФото: nezavisne novine

- Ово неименовање посљедица је тога што није именован нови Савјет министара, а због чега не засједају ни Представнички ни Дом народа Парламентарне скупштине БиХ - рекла је за Срну Марковићева, која је била члан ранијих делегација парламента БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе.

Она је објаснила да је именовање делегације, која се састоји од 10 чланова – пет сталних и пет замјенских, у надлежности Парламентарне скупштине.

- С обзиром на то да домови не засједају, делегација није именована чиме је БиХ саму себе искључила из рада Парламентарне скупштине Савјета Европе за 2019. годину - упозорила је Марковићева.

Према њеним ријечима, делегација се именује на четири године, али чланови делегације сваке године, обично у јануару добијају акредитиве за ту календарску годину.

- Пошто је БиХ у постизборној фази, за нас се примјењивало правило да то буде у року од шест мјесеци од одржавања избора, што значи да је за априлско засједање БиХ требало да обавијести Савјет Еворпе ко чини нову делегацију - додала је Марковићева.

Наводећи да то није урађено до 6. априла, када је био рок, Марковићева је констатовала да БиХ сигурно неће учествовати у раду Парламентарне скупштине Савјета Европе до краја године.

Представнички дом и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ одржали су конститутивне сједнице, али њихове сталне и заједничке комисије нису формиране због неименовања новог Савјета министара.