latinica  ћирилица
12/04/2019 |  08:09 ⇒ 11:34 | Аутор: СРНА

Фестивал "Дани хармонике" у Угљевику

Једанаести Међународни фестивал "Дани хармонике", који ће вечерас бити отворен у Угљевику, окупиће до 16. априла у такмичарском дијелу програма учеснике из 16 земаља.

Традиционално, фестивалски концерти биће, након Угљевика, одржани и у Бијељини и Београду, а у оквиру "Дана хармонике" публика ће моћи да ужива у наступима најеминентнијих свјетских извођача на хармоници.

Специјални гости овогодишњег фестивала су Мирко Патарини из Италије, предсједник Свјетске асоцијације акордеониста који први пут долази у Републику Српску, најпризнатији виртуоз на хармоници данашњице Јуриј Шишкин из Русије, истакнути концертни извођач и педагог Владимир Мурза из Украјине и млади умјетник из Русије Павел Масјук.

У такмичарском дијелу програма Фестивала учествоваће музичари из Русије, Литваније, Италије, Украјине, Шведске, Њемачке, Аустрије, Мађарске, Бугарске, Румуније, Србије, Хрватске, Словеније, Сјеверне Македоније, Црне Горе и БиХ.

Током манифестације биће одржани семинари и предавања истакнутих педагога, као и такмичења у дисциплинама солиста на хармоници, камерних састава и оркестара хармоника, а такмичаре ће оцјењивати стручни жири састављен од реноминарних и доказаних умјетника и педагога из земље и иностранства.

- Фестивал се, према мишљењу многих истакнутих музичких критичара, сврстава у манифестацију са високом репутацијом, а његов је значај посебан јер је ријеч о првом фестивалу хармонике овог типа који је организован на подручју Републике Српске и БиХ - рекао је Срни директор Музичке школе "Корнелије Станковић" Славиша Перић.

Он наводи да фестивал у Угљевику представља професионалну манифестацију која афирмише хармоникаше свих профила и његује умјетничко свирање на хармоници.

- Од фестивала основаног у малој средини трудом и залагањем, али и љубављу према музици, подигли смо `Дане хармонике` на међународни ниво и постали смо један од најзначајнијих фестивала хармонике у Европи - каже Перић.

Организатори "Дана хармонике" су Удружење умјетника "Артист", Музичка школа "Корнелије Станковић" и Центар лепих уметности Јована Колунџије "Гуарнериус", а покровитељ је предсједник Републике Српске.

Свечано отварање "Дана хармонике" заказано је у 19.00 часова у угљевичком Центру за културу "Филип Вишњић".

Фестивал ће отворити предсједница Републике Српске, Жељка Цвијановић.