latinica  ћирилица
12/04/2019 |  08:25 | Аутор: СРНА

Алтмајер: Брисел јединствен у избјегавању "тешког" Брегзита

Одлука ЕУ да Великој Британији одобри ново продужење Брегзита показује да европски лидери могу да пронађу заједничко рјешење, рекао је данас њемачки министар економије Петер Алтмајер.
Брегзит (фото: businessdaily.co.zw) -
Брегзит (фото: businessdaily.co.zw)

- По питању продужења Брегзита до краја октобра, заједно смо дошли до одлуке и веома добро смо сарађивали са британским властима - рекао је Алтмајер за њемачку медијску кућу Дојчландфунк.

Он је изразио оптимизам да би у будућности могла бити избјегнута могућност да Велика Британија из чланства ЕУ изађе без договора, али да нико не зна колико је добро Лондон припремљен за такву ситуацију.

На ванредном самиту лидера ЕУ јуче у Бриселу донијета је одлука о новом одгађању иступања Велике Британије из чланства.

Предсједник Европског савјета Доналд Туск је након састанка у Бриселу нагласио да то значи да Велика Британија има рок од шест мјесеци да пронађе најбоље могуће рјешење.

Британски премијер Тереза Меј изјавила је потом да, уколико би посланици британског парламента подржали Споразум са Бриселом, постоји могућност да Британија ипак, напусти ЕУ 22. маја упркос новом одгађању рока за Брегзит.

Мејова је нешто раније истакла да неће бити лако постићи компромис са опозиционом Лабуристичком партијом у вези са иступањем Велике Британије из ЕУ.

Британски посланици су до сада у три наврата одбијали Споразум између Лондона и Брисела.