latinica  ћирилица
12/04/2019 |  08:31 | Аутор: СРНА

Ухапшен сарадник Џулијана Асанжа

Сарадник оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа ухапшен је на аеродрому у главном граду Еквадора, рекла данас министар унутрашњих полова те јужноамеричке државе Марија Паула Ромо.
Викиликс (Фото:Oliver Lang) -
Викиликс (Фото:Oliver Lang)

Она је навела да је особа блиска Асанжу живјела у Еквадору и да имају доказе да је одржавала контакте са бившим министром спољних послова Еквадора Рикардом Патином.

Према њеним ријечима, власти имају информације да је ухапшена особа блиска са Асанжом и да је дала свој "допринос у покушајима за дестабилизацију у Еквадору с циљем наношења штете властима".

Сарадник Асанжа приведен је на аеродром у покушају укрцавања у авион за Јапан.

Британски дневник Дејли експрес пише да је ухапшен шведски држљављанин Ола Бини.

Полиција у Лондону ухапсила је јуче Асанжа у Амбасади Еквадора, након што су еквадорске власти укинуле азил оснивачу "Викиликса".

Он је пред судом проглашен кривим за кршење услова кауције 2012. године, а суд ће пресуду донијети на другом саслушању 2. маја.

САД су затражиле изручење Асанжа, којег је Вашингтон оптужио за завјеру с циљем да оствари приступ повјерљивом рачунару администрације САД заједно са бившим америчким војним обавјештајним аналитичаром Челсијем Менингом 2010. године.

Асанж је, наводно, желио да објави повјерљиве војне документе о активностима САД у Ираку, Авганистану и другим земљама.

Америчко Министарство правде објавило је да би Асанжу у САД могла бити изречена казна затвора од пет година.