latinica  ћирилица
12/04/2019 |  10:04 ⇒ 10:05 | Аутор: СРНА

Триван: Све што Кустурица ради на Мокрој Гори је и епски и лирски

Министар екологије и заштите животне средине Србије Горан Триван истакао је да све оно што ради Емир Кустурица у Парку природе на Мокрој Гори може да се назове епским, али и лирским.
Кустурица, Триван и Ружић - Фото: СРНА
Кустурица, Триван и РужићФото: СРНА

- Овдје смо на темељу одбране животне средине. Ово што се дешава у Парку природе у Мокрој Гори је нешто што бисмо могли да назовемо и епским али и лирским, зависи са које стране хоћете да посматрате. Овдје имате доказ да један регион, макар и микрорегион, може да живи пуним плућима, прије свега штитећи животну средину, али, имајући у виду и све друге ефекте које заштита природе може са собом да донесе - истакао је Триван, који је јуче заједно са министром државне управе и локалне самоуправе Бранком Ружићем, био гост Емира Кустурице.

Двојица министара и њихов домаћин обишли су Шарганску осмицу, возили се "ћиром", а затим су обишли и незавршено постројење за прераду отпадних вода испод Мокре Горе.

Триван је рекао да су дошли на Мокру Гору да виде гдје се стало са изградњом постројења за прераду отпадних вода, с обзиром да је држава преузела неке обаезе да се ови послови заврше.

- Неко овдје улаже велику енергију да се ово заврши и ми ћемо то подржати због свих нас заједно, због дјеце која ће доћи, а та дјеца већ су дошла, и колико чујем, сеоска школа је пуна - рекао је Триван.

Према његовим речима, у Србији се мање од десет одсто отпадних вода прерађује што је скандалозно.

- Ми плаћамо цјену технолошком развоју, недостатку новца, прљавим технологијама. Главни приоритет овог министарства јесте прерада отпадних вода. Дакле, ми планирамо да у Србији направимо 350 система за прераду, то значи пуно малих система за прераду отпадних вода, јер је то много ефикасније - навео је министар Триван.

Он је додао да је расписан конкрус за 450 милиона динара којим се нуди могућност локалним самоуправама које су спремне да крену у израду документације за изградњу система за прераду отпадних вода без чега нема наставка посла.

- Овдје имамо сву потребну документацију, а недостаје само нешто мало новца да би се ово завршило - рекао је Триван.

Кустурица је информисао министре да је до сада, од Ивера, преко Мокре Горе, до зграде незавршеног постројења за прераду отпадних вода играђено 16 километара колектора за прераду отпадних вода и да је остао још мали захват, завршетак постројења за прераду воде.

- Прије три године направљен је уговор и још чекамо да овај огроман колектор, дуг 16 километара, који је кренуо са планине, добије свој завршни дио, односно постројење за прераду отпадних вода, односно да тиме наша држава испоштује државна обавезу испоруке техничке воде из ове у другу државу - рекао је Кустурица.

Он је нагласио да се на том подручју ради нешто што је неопходно покољењима, а неопходно је да имају здраву средину, да имају гдје да раде, и да им буде топло, да пију воде колико им треба.

- Мокра Гора је отишла корак даље од воде, она је стигла до 500, 600 одсто повећања наталитета, али, изгледа, то није до краја у програму наше државе. Кад неко покуша да учини све, онда постоје и они који пред њега стављају све препреке, све балване који се могу испријечити. Дивна је ствар да се повежу заштита животне средине и култура а то је у нашем случају евидентно - истакао је Кустурица.

Министар Ружић је навео да је изградња колектора и завршетак постројења за прераду отпадних вода значајан за цијелу Србију јер ће тај пројекат потврдити, валоризовати све потенцијале овог краја, преноси портал "Искра".

- Важно је да овај пројекат буде доведен до краја. Оно што је, такође, важно јесте да драгуљ попут Мећавника, које други крајеви или друге државе немају, гдје долазе позната имена из области културе, умјетности, постаје магнет за туристе -  рекао је Ружић.

Он је нагласио да овај крај завређује пажњу а овај пројекта отвара нове могућност.

- Када видите да у једном региону, крају који је до пре 10 или 20 година био запуштен, остављен, имате ситуацију да овде долазе светске звезде, да се 600 одсто повећа наталитет, да у једној школи овде у селу имате 70 ђака, то говори да симбиоза државне и приватне иницијативе може да да велики подстрек за све. И то треба подржати - истакао је Ружић.