latinica  ћирилица
12/04/2019 |  12:39 ⇒ 13:19 | Аутор: СРНА

Чубриловић: ОЕБС допринио разумијевању процеса у којима су Српска и БиХ

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас у Бањалуци да је ОЕБС својим радом допринио разумијевању процеса у којима су Република Српска и БиХ.
Чубриловић и Бертон - Фото: РТРС
Чубриловић и БертонФото: РТРС

- Не бих волио да нам појединачне ствари одвлаче пажњу, опште треба да буду приоритет и надам се да ћемо у том правцу и даље радити и сарађивати - истакао је Чубриловић у обраћању учесницима координационог састанка Мисије ОЕБС-а и руководства Народне скупштине Републике Српске.

Чубриловић је изразио очекивање да ће се на данашњем састанку доћи до закључака и ставова о томе који додатни напор Народна скупштина Републике Српске треба да учини како би могла допринијети свом ефикаснијем раду.

Он је додао да је ОЕБС једна од ријетких међународних организација која је прихватљива за све структуре власти у БиХ, па тако и Народну скупштину Републике Српске и да је та сарадња веома успјешна на обострано задовољство.

Чубриловић је рекао да је Народна скупштина Републике Српске осавременила и технолошки унаприједила свој рад, усвојила одређене стандарде, а њено руководство имало прилику да посјети парламенте у окружењу и ЕУ и да са њима сарађује.

- Свега тога не би било да није било ангажовања Мисије ОЕБС-а у БиХ и преданог рада изабраних званичника и стално запослених стручних људи у Народној скупштини Републике Српске - истакао је Чубриловић.

Он је изразио очекивање да ће веома успјешна сарадња Народне скупштине и ОЕБС-а бити настављена и у будуће, додајући да је шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Брус Бертон томе дао велики допринос, као и његови претходници.

Бертон је рекао да данашњи састанак представља нови приступ мисије ОЕБС-а у БиХ у вези са сарадњом са Народном скупштином Републике Српске која је заснована на укључивању руководства Народне скупштине у заједничко планирање будуће подршке.

- На овај начин бисмо осигурали да ћемо радити заједно гдје је помоћ највише потребна с циљем унапређења унутрашњег капацитета Народне скупштине, као и покретање кључних закона који ће допринијети неопходним реформама - истакао је Бертон.

Он је рекао да ће бити узети у обзир закључци са овог састанка приликом заједничког договора о будућим пројектима и плановима ка повећању законодавне ефикасности у Народној скупштини Републике Српске.