latinica  ћирилица
12/04/2019 |  12:40 | Аутор: РТРС

ФБиХ присваја средства која припадају Српској: Штета у буџету и до 100 милиона КМ

Буџет Републике Српске намијењен за плате јавном сектору, пензије те социјална давања за протекла три мјесеца оштећен је за 22 милиона КМ због неадекватне расподјеле средстава од ПДВ.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Због штете коју расподјела по постојећим коефицијентима наноси буџету Републке Српске, а која би уколико би се та пракса наставила и даље до краја године износила око 100 милиона КМ, предсједник Владе Српске најавио је тужбу против Управе за индиректно опорезивање и Федерације БиХ.

Макроекономски аналитичар Фарук Хаџић упориште за овакву тврдњу проналази у одлуци о повећању неопорезивог дијела дохотка коју је Влада Српске реализовала прошле године.

- Упориште за посљедње тврдње Владе Српске да је оштећена приликом расподјеле ПДВ-а може бити у повећању крајње потрошње. Влада Републике Српске је прије годину дана повећала неопорезиви дио дохотка са 200 КМ на 500 КМ, чиме је уствари дошло до повећања нето плата радника, односно Српска се одрекла дијела прикупљеног пореза на доходак, што се могло видјети у посљедњим извештајима, да је он смањен за око два милиона на годишњем нивоу. Са друге стране ослобођена је потрошња становништва, прије свега нижих доходака, што је и био циљ ове мјере, да би се више новца прикупило по основу ПДВ-а - рекао је Хаџић за бањалука.нет и додао да сматра да оба ентитета требају повећати неопорезиви дио дохотка на 1.000 КМ, јер би се на тај начин значајно ослободила потрошња, а самим тим и стимулисала економија и покренула економска активност.

Хаџић сматра да Република Српска прикупља више средстава због повећања неопорезивог дијела плата, што је довело до веће мултипликације потрошње, те да се негативне посљедице расподјеле прихода по основу прикупљених индиректиних пореза могу избјећи само уколико то буде искључиво економско питање, без било какве политизације.

- Свој став о питањима прихода по основу прикупљених индиректиних пореза као што су ПДВ, акцизе, царине и путарине треба да понуди струка. У ФБиХ постоји сличан проблем са акцизама и путаринама, јер се више прикупља у ФБиХ, а мање у Српској и Брчко Дистрикту. Оба ова питања треба рјешавати у пакету и пронаћи оптималан модел за расподјелу на задовољство свих, без покретања међусобних тужби - додаје Хаџић.

Према његовим ријечима, проблеми попут тренутних са расподјелом прихода од ПДВ-а би се могли дешавати и у будућности уколико не дође до синхронизације мјера економске политике.

- Проблеми попут овог ће се дешавати и даље због подијељене надлежности ентитети/држава у домену економске политике. Да је којим случајем и Федерација БиХ подигла неопорезиви дио дохотка на 1.000 КМ сигурно би имали контра захтјеве према Републици Српској због узимања већег дијела ПДВ-а него што им припада. Због тога нам треба синхронизација мјера економске политике, како би се развијао јединствени економски простор - истакао је Хаџић.

Из Управе за индиректно опорезивање на овакве оптужбе одговарају да ова установа никако не треба бити тужена јер је она искључиво задужена за технички дио расподјеле који је до сада увијек извршавала тачно и на вријеме.

- Управа за индиректно опорезивање надлежна је само за технички дио расподјеле прихода од индиректних пореза. Надлежност за доношење одлука о коефицијентима за расподјелу прихода има Управни одбор УИО, гдје су поред осталих чланова и три министра финансија у БиХ. Расподјела прихода се врши сваког радног дана према утврђеним коефицијентима, који тренутно износе за ФБиХ 64,26 одсто, Република Српска 32,19 те Брчко дистрикт 3,55 одсто, а усвојени су 29. маја 2017. године - поручују из УИО за портал бањалука.нет

Са сличним проблемима Српска се сусретала и раније, због чега је 2011. против УИО поднијела тужбу, а од укупно 28 милиона КМ колико је износила извршна судска пресуда у корист Српске, блокадом рачуна наплаћено је само четири милиона КМ.

- Блокада у расподјели прихода од индиректних пореза не постоји. Приходи се распоређују сваки радни дан, према посљедњој одуци о коефицијентима коју је усвојио Управни одбор УИО. У техничком смислу Управа је спровела све одлуке о расподјели прихода и одлуке о поравнањима расподјеле прихода, које су усвојене и које постоје. Одлуке које УО УИО никад није усвојио, нису ни могле бити проведене јер нису ни постојале - наводе из Управе и додају да ће и убудуће провести све оне одлуке које Управни одбор усвоји и достави Управи на извршење, што се односи и на начине извршења судске пресуде.

- Очекујемо да се Федерација БиХ и Република Српска договоре и око извршења судске пресуде, чије је принудно извршење Суд БиХ зауставио до 11. септембра 2019. године, како би се ентитети договорили око начина на који ће пресуда бити извршена - наводе из Управе за индиректно опорезивање.

Начини извршења судске пресуде проблем је који се већ дужи временски период Српска настоји ријешити, а као могуће начине Управа је предлагала и то да се у одређеном периоду сваког радног дана одузима дио средстава од ФБиХ и уплаћује у корист Републике Српске, што је Управни одбор УИО одбио.

Извор: banjaluka.net