latinica  ћирилица
12/04/2019 |  12:54 ⇒ 19:39 | Аутор: СРНА

ФЗО: Прогестерон на "А" листи лијекова од 1. маја

Фонд здравственог осигурања Републике Српске од 1. маја у потпуности ће финансирати лијек "прогестерон", комерцијалног назива "утрогестан", за све труднице којима је овај лијек прописан, саопштено је из Фонда.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Одлуку да се овај лијек нађе на листи "А" лијекова данас је усвојио Управни одбор Фонда здравственог осигурања Српске, а она ће се примјењивати од наредног мјесеца.

- Труднице којима је овај лијек прописан због пријетећег побачаја или опасности од пријевременог порођаја, од маја за овај лијек неће издвајати ништа, будући да је ова категорија осигураника ослобођена плаћања партиципације и њихову здравствену заштиту у цијелости финансира Фонд - наводи се у саопштењу.

На овај начин додатно ће бити унапређена здравствена заштита трудница у Српској, што и јесте опредјељење Фонда и Владе Републике Српске.

- Протеклих година смо увели и више права са циљем подршке наталитету и пронаталитетној политици. У прилог тој тврдњи говори и податак да је у Републици Српској у прошлој години уведен и трећи поступак вантјелесне оплодње, чиме смо се по овом праву изједначили са много развијенијим земљама - саопштено је из Фонда.

Овај фонд је међу првим фондовима у региону почео да финансира и чување ембриона за парове који природним путем не могу да добију потомство.

- Ова проширења права остварена су првенствено захваљујући стабилизацији пословања Фонда и уштедама које су постигнуте рационализацијом и управљањем трошковима - саопштено је из Фонда.

Из Фонда здравственог осигурања Српске подсјећају да Фонд трудницама и породиљама у потпуности финансира здравствену заштиту, а увијек им се овјери и здравствена књижица, без обзира на уплаћени допринос, са циљем да овој категорији осигураника увијек буде доступна здравствена заштита.

- Фонд здравственог осигурања Српске сноси све трошкове прегледа и савјетовања у сврху планирања породице, те прегледе, дијагностику и лијечења за вријеме трудноће, порођаја и за вријеме материнства - наводи се у саопштењу.

Влада Републике Српске у сарадњи са Фондом здравственог осигурања Српске и другим институцијама у континуитету унапређује пронаталитетну политику увођењем све већих права за труднице и мајке, са крајњим циљем да се подстакне повећање наталитета и побољша репродуктивно здравље у Републици Српској.