latinica  ћирилица
12/04/2019 |  13:07 | Аутор: СРНА

Звиздић: БиХ заинтересована за боље везе са земљама "16 плус један"

Предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић изјавио је да је БиХ веома заинтересована да настави са даљим унапређењем и јачањем веза са Кином и земљама централне и источне Европе у области туризма, енергетике, транспорта, металне и дрвне индустрије.
Денис Звиздић - Фото: РТРС
Денис ЗвиздићФото: РТРС

Звиздић је истакао да су то приоритетни сектори и носиоци највећег потенцијала БиХ за домаћа и страна улагања.

У говору на пленарној сједници Осмог самита Кине и 16 земаља централне и источне Европе /16 плус један/, који се одржава у Дубровнику, Звиздић је рекао да је тај скуп доказ одрживости партнерског односа ових земаља, те нагласио посвећеност БиХ наставку активног учешћа у спровођењу до сада договорених пројеката.

- Либерализација визног режима са Кином резултирала је значајним порастом броја кинеских туриста који посјећују БиХ, као и регион. Ове године очекујемо да ће БиХ посјетити око 100.000 кинеских туриста - навео је Звиздић.

Он је оцијенио да је то добра подлога за јачање регионалне сарадње јер су прије неколико дана БиХ, Србија и Црна Гора промовисале заједнички пројекат туристичке понуде за све туристе који долазе из Кине, а за који се очекује да ће бити проширен и на све земље западног Балкана.

Према Звиздићевим ријечима, скори почетак изградње новог блока термоелектране у Тузли представља бенефите сарадње остварене путем механизама "16 плус један".

- Нова термоелектрана градиће се у потпуности у складу са енергетским стандардима које прописује ЕУ, те ће нови термоблок резултирати значајним смањењем загађености ваздуха и очувањем околине, а уз повећање енергетске ефикасности за 30 одсто - истакао је Звиздић и додао да БиХ има велики интерес за извоз пољопривредних производа у Кину.

Предсједавајући Савјета министара у техничком мандату поздравио је усвајање документа "Смјерница из Дубровника" у којем је усаглашено да до краја 2019. године године БиХ буде домаћин сусрета министара транспорта "16 плус један", те изразио посебно задовољство што ће Сарајево бити домаћин Петог самита градоначелника главних градова "16 плус један".

Пленарној сједници присуствовао је и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић.