latinica  ћирилица
12/04/2019 |  13:54 | Аутор: СРНА

Дачић: Приштина увођењем такси нарушила регионалну сарадњу

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је у Варшави да је Србија посвећена унапређењу регионалне сарадње, али да је она озбиљно нарушена када је Приштина увођењем такса прекршила ЦЕФТА споразум и принципе Регионалног економског простора.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Дачић је, обраћајући се учесницима "Берлинског процеса", указао да упркос таквом понашању Приштине, Београд није узвратио ниједном реципрочном мјером, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

- Србија настоји да се у односима са свим суседима тежиште стави на развој економске и других видова сарадње. Оцјењујемо да би то могло да допринесе стварању повољније укупне климе у региону, а тиме и да олакша рјешавање нагомиланих насљеђених питања - рекао је Дачић.

Он је навео да је, осим политичке воље, потребан и експертски, односно технички ниво разумијевања појединачних проблема, као што је питање граница и нагласио да је много важније квалитетно умјесто брзог рјешења.

- Активно смо допринјели, на примјер, заједно са колегама из БиХ, конципирању нацрта извјештаја о овој теми, гдје смо показали да је сарадња, осим што је могућа - и пожељна, чак и када имамо различите приступе. Зато и преговарамо - рекао је Дачић.

Он је навео да Србија ради на рјешавању отворених питања вјерујући да ће тако допринијети стабилности у региону, као и напретку ка пуноправном чланству у ЕУ које представља кључни спољнополитички приоритет Србије.

- Мјесто, не само Србије, већ и цијелог региона, јесте у ЕУ и без инкорпорисања западног Балкана заједнички економски и политички простор на европском континенту неће бити потпун. У том смислу је од значаја да питање проширења остане високо на агенди ЕУ - поручио је Дачић.