latinica  ћирилица
12/04/2019 |  14:01 | Аутор: СРНА

Броћета: Покренути питање дискриминације српске дјеце у ФБиХ

Делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламента ФБиХ Горан Броћета рекао је Срни да примјер лекције из географије коју уче српска дјеца у ФБиХ да је самопроглашено Косово најмлађа држава у Европи свједочи да Срби као народ у ФБиХ не постоје и истакао да ће покренути питање дискриминације српске дјеце у образовном систему.

- То је још један од доказа дискриминације и да се не поштују уставне одредбе, да нема равноправости, да се искривљује историја и да је све усмјерено против српског народа у Федерацији - навео је Броћета.

Он је додао да је још низ примјера у уџбеницима у Федерацији гдје се историја искривљује и Срби приказују на најгори начин, као и да све то свједочи да Срби као народ у ФБиХ не постоје.

- Када се власт конституше на свим нивоима, искористићемо сва законска права и покренути и питање школства и образовања српске дјеце у Федерацији - навео је Броћета.

Предсједавајући Координације Срба Мостар Душан Голо, говорећи о положају Срба у ФБиХ, као један од примјера навео је чињеницу да српска дјеца која наставу похађају по хрватком плану и програму у уџбеницима географије, између осталог, уче да је /самопроглашено/ Косово најмлађа држава у Европи, иако БиХ никада није признала Косово као државу.

- Косово је независност од Србије прогласило 2008. године и по томе је најмлађа европска држава - наводи се у књизи географије у Херцеговачко-неретванском кантону.

Голо је навео да су родитељи српске дјеце огорчени, али да немају начин да утичу ни на шта када је ријеч о образовном процесу.

- То је катастрофално. Неко узима себи за право да ради шта хоће, убацује паушалне информације у уџбенике. Образовне институције и кантони понашају се као држава у држави. Дјеца уче оно што није истина - рекао је Голо Срни.

Он је рекао да је убијеђен да има још пуно примјера.

- Могу мислити какви се подаци појављују у уџбеницима историје, посебно кад се третира ближа прошлост. Вејроватно би се нашло пуно тога што није у складу са истином - навео је Голо.

Он је истакао да је накарадан образовни систем највећи кривац што су данас "највећи екстреми дјеца која су рођена послије рата".

Према његовим ријечима, Координација Срба настојаће да истражи детаљније и остале драстичне примјере са којима се сусрећу српска дјеца.

Српска дјеца у Херцеговачко-неретванском кантону, њих око 250, наставу похађају према хрватском програму. Једино у мјесту Равно, односно насељу Иваница, дјеца имају националну групу предмета.

Тако је и у осталим кантонима у ФБиХ, осим у општинама Дрвар и Грахово, гдје дјеца имају могућност да похађају националну групу предмета.