latinica  ћирилица
12/04/2019 |  15:15 ⇒ 17:31 | Аутор: РТРС

Прва семберска бригада обиљежила 27 година од формирања

У Бијељини је обиљежено 27 година од формирања Прве семберске бригаде. На споменик палим борцима Семберије у центру Бијељине положени су вијенци, а обиљежавање годишњице почело је парастосом у цркви Светог Ђорђа. На брчанском ратишту бранили су ''Коридор живота'', а потом српска насеља на Мајевици.

Прва семберска лака пјешадијска бригада формирана је 12. априла 1992. године и прва је званична оружана формација Војске Републике Српске. Све остале формиране су касније, током маја и јуна. Бригада има најдужи ратни и борачки стаж и мада носи назив "семберска", ова оперативна јединица била је оспособљена за дејство на ширем подручју Републике Српске.

- Ова бригада је успјешно извршавала све постављене задатке. У несрећним догађајима у Бијељини, у сарадњи са народом, успјели смо у кратком року да деблокирамо град, уклонимо барикаде и протјерамо оне који су дошли у Бијељину да преузму власт - присјећа се ратног пута Ђоко Пајић, први начелник штаба Прве семберске бригаде.

У септембру 1995. дио њених јединица су учестовале у одбрани Kрајишких општина, а дејствовала је и на Сарајевском ратишту. Прва семберска бригада настала је из 17. бригаде ЈНА и била је мобилисана од септембра 1991. године, имала је задатак да штити шире подручје Семберије од агресије из Хрватске.

- Ту смо да одамо почаст нашим погинулим. Поносан сам као и сви борци Прве семберске бригаде. Били смо успјешни, храбри, одважни у рату - ријечи су Милана Лукића, припадника Прве семберске бригаде.

Ова јединица једна је од три ратне "семберске" бригаде у посљедњем отаџбинском рату. Имала је 139 погинулих бораца и више стотина рањених.

- Ми смо данас овдје да кажемо да нисмо заборавили наше пале јунаке, да ћемо их вјечно памтити и да смо им вјечно захвални - поручио је Миодраг Стевановић, предсједник борачке организације Бијељина.

Прва семберска бригада одликована је Kарађорђевом звијездом трећег реда за учешће у одбрани Републике Српске у одбрамбено отаџбинском рату.