latinica  ћирилица
12/04/2019 |  15:59 ⇒ 19:32 | Аутор: СРНА

Поднесена кривична пријава против Халиловића

Агенција за акредитацију високошколских установа Републике Српске и универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву предали су данас Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против директора Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ Енвера Халиловића, којег терете, између осталог, за несавјестан рад у служби.
Енвер Халиловић - Фото: СРНА
Енвер ХалиловићФото: СРНА

Халиловића у кривичној пријави терете и за злоупотребу положаја или овлашћења и кривотворење исправе.

У кривичној пријави, која је у посједу Срне, наведено је да је Халиловић 29. марта ове године одбио да изврши упис рјешења о акредитацији универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву у регистар акредитованих високошколских установа у БиХ.

Тиме је, наведено је, поступио противно одредбама Статута Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ и Оквирног Закона о високом образовању у БиХ.

- Халиловић је без сагласности замјеника директора Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ доставио поднеске Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске. Из њиховог садржаја произлази да одбија упис рјешења о акредитацији универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву у регистар акредитованих високошколских установа у БиХ - истиче се у кривичној пријави.

Истакнуто је да је на тај начин нанио озбиљну штету угледу универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву, теже повриједио и угрозио законом загарантована права високошколских установа и студената у Српској, те код домаће и међународне јавности створио погрешну перцепцију да поменута два универзитета дјелују мимо законских овлаштења и без акредитације високошколске установе.

У кривичној пријави је наведено да је Халиловић 28. марта 2019. године спријечио слање овјерених препорука о акредитацији универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву које је у његовом одсуству сачинио његов замјеник и под истим бројевима донио нове препоруке о акредитацији тих универзитета.

Халиловић је 12. марта, наведено је у пријави, донио рјешења о именовању комисија стручњака за оцјењивање и ревизију квалитета и давање препорука о акредитацији за универзитете у Бањалуци и Источном Сарајеву, након истека 10, односно 11 мјесеци од захтјева Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске за именовање комисија стручњака.

Кривична пријава је поднесена у складу са закључком Владе Српске донесеним 3. априла.

Влада је тада оцијенила да блокада уписа јавних универзитета у Српској у регистар представља чисту политичку опструкцију и покушај њихове дискредитације, те усвојила низ закључака. Дат је рок од седам дана Агенцији за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ да два универзитета упише у регистар БиХ у складу са успјешно окончаним процесом акредитације у Републици Српској.

Влада је закључила да ће у случају да се Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ и њен директор оглуше о овај захтјев, осим подношења кривичне пријаве против Халиловића, издати инструкцију замјенику директора и члановима Управног одбора те агенције из српског народа да до даљег замрзну рад, а истовремено ће покренути и процедуру за смјену директора Агенције на нивоу БиХ.

Закључено је и да ће тражити повлачење ректора из Српске из рада Ректорске конференције на нивоу БиХ.

Влада је о овим закључцима обавијестила Савјет министара, Делегацију ЕУ у БиХ и специјалног представника ЕУ у БиХ Ларс-Гунара Вигемарка.