latinica  ћирилица
12/04/2019 |  16:36 ⇒ 22:42 | Аутор: РТРС

Јасеновац: Комеморација поводом 74. годишњице пробоја логораша

У организацији јеврејске, ромске и српске заједнице и Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске, у Јасеновцу је одржана комеморација поводом 74. годишњице пробоја логораша.

Из Јасеновца је данас поручено да ће све док Хрватске власти не признају да је НДХ самостална злочиначка творевина, постојати и два датума обиљежавања Дана пробоја логораша.

Због величања усташтва у Хрватској, али истовремено и умањивања злочина у Јасеновцу, организатори данашњег скупа одбили су да присуствују комеморацији, која је заказана за недјељу 14. априла. Ни након 74. године, сјећања јасеновачких логораша нису изблиједила.

- И данас се сјећам сваке слике, од уласка у сам логор, свједочења како отимају од мајке мало дијете, набијају га на нож и бацају псима, или како бјежим пред усташама црнокошуљашима да ме не хватају и  не воде на циглану - присјећа се страшних сцена Добрила Кукољ, предсједница Удружења бивших логораша Бањалука. 

Милорад Пуповац, предсједник СДСС Хрватска, позива да Јасеновац коначно постане мјесто искреног саосјећања према жртвама.

- Вријеме је да Јасеновац, од невољног мјеста комеморације за значајан дио нашег друштва и наше елите, постане мјесто искреног саосјећања, искреног суочавања са страхотама које је иза себе оставио злочиначки режим као што је била усташка НДХ. Вријеме је да у нашем друштву нема симбола које су носили они који су оставили иза себе овакву страхоту као што је Јасеновац - поручио је Пуповац.