latinica  ћирилица
12/04/2019 |  18:09 ⇒ 18:18 | Аутор: СРНА

Хан: Подршка будућности западног Балкана у оквиру Уније

Европска унија је веома ангажована на западном Балкану и подржава будућност региона као интегралног дијела блока, изјавио је европски комесар за проширење Јоханес Хан.
Јоханес Хан - Фото: СРНА
Јоханес ХанФото: СРНА

Он је у чланку за магазин "Парламент" истакао да је у интересу Брисела да се ангажује у региону и да ће то ојачати ЕУ.

Хан наводи да је прошла година била кључна због тога што су донесене историјске одлуке о будућности западног Балкана.

- Европска комисија усвојила је Стратегију о западном Балкану, која потврђује јасну европску перспективу региона - нагласио је Хан.

Хан је рекао да су Албанија и Сјеверна Македонија "добар примјер како ангажовање Уније на западном Балкану помаже региону у изградњи боље будућности", пренио је портал "Јуропиан вестерн Балкан".

Осврћући се на Преспански споразум Сјеверне Македоније и Грчке, Хан је истакао да ће чланице ЕУ да признају видан напредак Скопља тиме што ће прије љета започети разговоре о приступању Скопља Унији.

Хан је напоменуо да западни Балкан сада има стварну могућност, уз напомену да је приступање ЕУ изазов, који захтијева велике заједничке напоре.

- Будуће чланице морају да поштују вриједности ЕУ и да раде на помирењу и регионалној сарадњи, а чланице ЕУ морају да се придржавају својих обавеза око којих се увијек једногласно усаглашавају - додао је Хан.