latinica  ћирилица
12/04/2019 |  18:46 ⇒ 22:20 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Могућа реализација нових пројеката у Угљевику

Влада Српске у посљедњих неколико година, издвојила је 35 милиона КМ за реализацију пројеката на подручју Угљевика.

Ову општину данас је посјетила предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић. Предсједница Српске састала се са општинским руководством.

Анализирани су пројекти које општина Угљевик реализује заједно са републичком власти, као и функционисање највећег предузећа Рудника и термоелектране Угљевик. Уз обећање да ће овакви састанци бити одржавани редовно, договарана је још јача сарадња у наредном периоду и могућа реализација нових пројеката. Начелник Василије Перић, предсједници Српске, уручио је и поклоне - сувенире ове општине. 

Пројекти у интересу грађана Угљевика били су у центру пажње састанка предсједнице Српске и руководства ове општине. За неке од њих, само у прошлој години Влада је издвојила пола милиона КМ.

- Данас сам обавијештена да се пројекти реализују. Ријеч је о реконструкцији локалне путне инфраструктуре, реконструкцији школе и реконструкцији објекта у којем је смјештена амбуланта породичне медицине - рекла је Цвијановићева.

У току је и уређење корита Јање, а према најавама, заједничких пројеката, биће и у наредном периоду. Општина је изнијела своје приједлоге.

- Има један значајан пројекат. Овдје је рођен Филип Вишњић, српски Хомер, познати гуслар. Откупили смо земљиште за изградњу реплике његове куће. Близу је Лозница и било би значајно за Републику Српску да се Влада укључи у овај, али и у неке друге пројекте - нагласио је Перић.

Разговарано је и о привредним потенцијалима. Прије свега о предузећу које је носилац привредних активности у овој општини - Руднику и термоелектрани Угљевик.

- РиТЕ Угљевик је срце привредне активности, запошљава 2.000 радника - истакла је Цвијановићева. Перић је додао да је РиТЕ Угљевик значајан не само за локалну заједницу, него и за цијелу регију и Републику Српску.

Цвијановићева, која је и потпредсједница СНСД-а, састала се и са руководством угљевичке организације ове странке.