latinica  ћирилица
12/04/2019 |  18:56 ⇒ 13/04/2019 | 10:42 | Аутор: РТРС

Нови Савјет министара - старе жеље СДА

Уцјенама СДА, а све ради опструкције формирања БХ власти, не незире се крај. Уз претходна два, НАТО интеграције и још једно министарско мјесто, упустили су се у немогућу мисију са захтјевом за формирање нова два министарства у Савјету министара. Званичници Српске најновији захтјев не сматрају озбиљним, јер није у складу са Уставом БиХ и Законом о Савјету министара, а и унапријед је јасно, да ће бити одбијен.

БиХ је шест мјесеци након избора, у канџама самовоље СДА, која власт краја и прекраја по властитим мјерама. Сад су пожељели још два нова министарства: Европских интеграција и пољопривреде. Политичке воље нити подршке иницијативи СДА, која је оцјењена као неозбиљна и као политичка манипулација, неће бити, поручују званичници Српске!

- Не постоји ниједан конкретан проблем, него манипулација. СДа жели да блокира тај процес као представник бошњачких политика, па су кренули у измишљање разних услова. Тамо већ постоји и превише институција, агенција и различитих тијела, а и број министарстава је превелик и није онај број предвиђен Уставом - истакла је предсједница Српске Жељка Цвијановић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оцијенио је да се приједлозима за проширење Савјета министара директно ради на рушењу Устава БиХ и да неки желе да задовоље своје апетите код подјеле власти на нивоу БиХ.

- Неки се само декларативно залажу за БиХ, а на сваком кораку покушавају да је уруше, те да промијене њену ингеренцију, однос снага у односу на ентитете и на само руководство БиХ - рекао је Чубриловић.

Министарстар пољопривреде Српске указује, Механизам координације и једна тачка на нивоу БиХ, довољни су да се ускладе активности ресорних ентитетских министарстава.

- БиХ није једина земља у којој је овако уређена надлежност у пољопривреди. Заинтересовани смо да имамо једну тачку на нивоу БиХ која координише активности ентитетских министарстава. Мислим да је то спроводив систем и тај став ћемо подржати и убудуће када је ријеч о пољопривредној производњи - сматра Борис Пашалић.

Уцјењивачи, не случајно, забораваљају односе у Федерацији. Напротив СДА мешетари, заклиње се у БиХ и европски пут, а поступцима уназађује све народе и грађане, па и властити ...

- Ако постоји политичка воља, могу се лако усвојити измјене Закона о Савјету министара, а потом договорити и расподјела тих министарстава. Уосталом, према Уставу и припадницима осталих би требало припасти једно министарство у Савјету министара - каже Адил Османовић потпредсједник СДА.

Јасно је Османовићу да политичке воље за прекрајање Устава БиХ и пренос надлежности нема! Но, и Српској је јасна и намјера СДА, блокирати уставна права Срба, вољу исказану на већ одавно одржаним изборима ...

- Одједном се неко нађе да то блокира заро што његови сепаратни интереси му налажу – јасна концепција. Ми ћемо морати још ове седмице се срести и то ће бити, што се нас тиче крај. Ми не желимо да трошимо вријеме на тако безвезним састанцима, долазе расплакани Бошњаци и само нешто траже. Устав је рекао Савјет министара се формира тако да трећина припада Српској. Поштујте Устав! - нагласио је Милорад Додик предсједник СНСД-а.

Но, и тај докумет на који се из СДА често позивају, није у складу са незаситим амбицијама: БиХ по мјери СДА. Звиздић је потребу за новим фотељама најавио прије више од четири године у свом експозеу, али му се испријечило непостојање парламентарне већине. Након посљедњих избора, за разлику од агоније СДА, чија је побједа на климавим ногама, побједничка коалиција Српске, најављује спреман модел будућег поступања.