latinica  ћирилица
12/04/2019 |  19:43 ⇒ 13/04/2019 | 11:29 | Аутор: РТРС

Угљевик: Отворени Дани хармонике (ФОТО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић свечано је вечерас у Угљевику отворила Међународни фестивал Дани хармонике.

Цвијановићева је изразила задовољство што је покровитељ манифестације у којој свијет говори истим језиком - језиком музике.

Фото: РТРС

Истакла је да је ово прилика да се покаже домаћи културни производ, те најавила наставак добре сарадње с циљем да Република Српска буде мјесто у које се радо долази.

Фото: РТРС

Организатор Фестивала Славиша Перић уручио је Цвијановићевој захвалницу за подршку и афирмацију младих.

Фото: РТРС

Перић је указао на значај манифестације за промовисање хармонике у Европи, наводећи да овај скуп многи стручњаци сврставају у фестивал свјетског ранга.

- Велика нам је част да је ове године покровитељ предсједниca Републике Српске Жељка Цвијановић, чиме и Фестивал добија већи значај - рекао је он и изразио задовољство што су Дани хармонике направили велики искорак на популаризацији културе.

Фото: РТРС

Највећи умјетник на хармоници данашњице Јуриј Шишкин из Русије похвалио је Фестивал и истакао да манифестација окупља најбоље учеснике, чланове жирија и такмичаре.

- Сваке године Угљевик окупља најбоље извођаче, најбоље чланове жирија и најбоље учеснике такмичења, а таквих фестивала и такмичења је веома мало у цијелом свијету - истакао је Шишкин.

Фото: РТРС

Украјински умјетник Владимир Мурза рекао је да на фестивалу у Угљевику учествује од његовог почетка и прати повећање броја, али и квалитета учесника и такмичара.

- Посматрао сам како се протеклих година развијао фестивал и могу са сигурношћу да тврдим да је ово један од најзначајнијих фестивала не само у Европи, већ и у свијету - нагласио је Мурза.

Први пут ове године учесник фестивала је Мирко Патарини из Италије, предсједник Свјетске асоцијације акордеониста.

- Задовољство ми је што могу да учествујем на овом фестивалу и одсвирам пар композиција - рекао је он.

Мирко Патарини (Фото: РТРС)

Начелник општине Угљевик Василије Перић рекао је да су Дани хармонике најзначајнија културна манифестација за ову општину по којој су Угљевик, али и Република Српска, постали препознатљиви у Европи и свијету.

Организатори фестивала су Удружење умјетника Артист, Музичка школа "Корнелије Станковић" и Центар лепих уметности Јована Колунџије Гуарнериус, а покровитељ је предсједница Републике Српске.

Фото: РТРС

Једанаести међународни фестивал траје до 16. априла и представља смотру свјетских виртуоза на хармоници.

Фестивал ће пратити семинари и предавања истакнутих педагога и такмичење у дисциплинама солиста на хармоници, камерних састава и оркестара хармоника. Стручни жири састављен је од реноминарних и доказаних умјетника и педагога из земље и иностранства. 

У такмичарском дијелу програма, осим такмичара из Републике Српске, учествују такмичари из 16 земаља - Русије, Литваније, Италије, Украјине, Шведске, Њемачке, Аустрије, Мађарске, Бугарске, Румуније, Србије, Хрватске, Словеније, Сјеверне Македоније, Црне Горе и БиХ.

Традиционално, фестивалски концерти биће након Угљевика одржани и у Бијељини и Београду, а у оквиру Дана хармонике публика ће моћи да ужива у наступима најеминентнијих свјетских извођача на хармоници.