latinica  ћирилица
12/04/2019 |  21:24 ⇒ 13/04/2019 | 11:30 | Аутор: РТРС

Представљена изложба "Грађанска Градишка-Мали Београд"

Дани Градишке у Београду завршени су вечерас представљањем албума и изложбом "Грађанска Градишка-Мали Београд", у Скупштини града Београда. Албум је прича о Градишци од почетка 20. вијека до Другог свјетског рата.
Дани Градишке у Београду - Фото: РТРС
Дани Градишке у БеоградуФото: РТРС

Промоцији су присуствовали министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић, градоначелник Градишке Зоран Аџић, принц Александар Карађорђевић и друге званице.

Клокић је рекао да су Дани Градишке у Београду, у оквиру којих је организована и промоција, прилика да се Градишка представи у култури, традицији и свему оном што је краси као најмлађи град у Републици Српској.

- За неких 40 минута сте у Загребу, за нешто више од једног часа у Београду, а за мање од пола часа у Бањалуци. Градишка се налази у тромеђи која повезује све ове центре и мислим да млади имају перспективу - рекао је он.

Многи људи су између два велика рата у 20. вијеку долазили у Београд, студирали и враћали се у Гадишку гдје су учествовали у друштвеном и културном животу. Изложба је подсјећање на значајне грађане тог времена, а чине је фотографије које је Завичајном музеју у Градишци даровало око 50 њихових потомака.

Градоначелник Градишке истакао је да треба представити и бројне историјске личности из Градишке, које су биле битне у политичком, друштвеном и културном животу и самог Београда и Србије.

Аутор изложбе Бојан Вујчић, виши кустос историчар у Завичајном музеју Градишка, рекао је да су везе Градишке са Србијом биле изузетно јаке.

- Ништа се није могло без Србије и увијек се гледало на исток према мајци Србији - истакао је Вујчић.

Ускоро би у Градишци могао да буде подигнут и споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу.

- Свиђа ми се изложба и поносан сам што ће бити подигнут споменик једном члану породице Карађорђевић - нагласио је принц Александар Карађорђевић.

Помоћник градоначелника Београда изразио је задовољство могућношћу да Стари двор угости овакву изложбу, покаже је Београђанима и истакне специфичност и важност историје српског народа.

- Сваки каменчић у мозаику наше велике сарадње је нешто што улива наду да нема границе међу српским народом. Градишка је дивно мјесто са богатом историјом, важном и за историју нашег народа и Београд је мјесто у које треба све оно што је српско да се улива, а да из Београда излази и показује се свијету - истакао је Младеновић.

У албуму се налази око стотину фотографија, на основу којих се може стећи увид у друштвени и културни живот Градишке између два рата.