latinica  ћирилица
25/04/2019 |  08:21 ⇒ 08:22 | Аутор: РТС

Састанак Вучића и Ђипинга у Великом дому народа

Предсједник Србије Александар Вучић састао се с кинеским предсједником Си Ђинпингом, на чији позив је допутовао у главни град Кине гдје се одржава форум "Појас и пут". Предсједник Кине примио је Вучића у Великом дому народа у Пекингу и са њим разговарао о билатералним односима. То је њихов шести сусрет.
Састанак Вучића и Сија у Великом дому народа - Фото: ТАНЈУГ
Састанак Вучића и Сија у Великом дому народаФото: ТАНЈУГ

У фокусу разговора, како је раније најављено, биле су прије свега економска сарадња двије земље и Косово и Метохија.

О даљем развоју билатералних односа српски председник је разговарао и са Вангом Хунингом, чланом Сталног комитета Политбироа ЦК КП Кине.

- Имао сам изузетну част да разговарам са Вангом Хунингом о даљем развоју билатералних односа и сарадњи у оквиру иницијативе 'Један појас, један пут' - објављено је на инстаграм налогу "Будућност Србије".

Вучић је додао да је срећан због посвећености државног врха Кине за даље унапређење односа двије земље.

Вучић се обратио и на панелу КП Кине "Повезивање међу људима" који је одржан уочи почетка Другог форума "Појас и пут". Навео је да је Србији важно да сарађује са Кином, јер се ради о великој сили, која за разлику од других, не врши притисак, већ и малим земљама прилази увек с поштовањем.

Нагласио јр да сарадња међу људима не сме бити третирана као нека ствар на маргинама, већ да она представља основу за изградњу свих других облика кооперације.

Он је, на почетку обраћања, пренео присутнима, да је управо имао састанак са предсједником Кине и генералним секретаром Комунистичке партије Си Ђинпингом и да је са њим разговарао о веома важним питањима.

- Наставићемо са одличном сарадњом која постоји између наше две земље. Србија је релативно мала земља у југоисточној Европи, са седам милиона становника, и највећа је држава на Западном Балкану. Знам колико има пуно значајнијих играча на међународној арени за Кину него што је Србија. Али има нешто посебно што веже наше двије земље и људе, као и КП и СНС, као две највеће странке - објаснио је Вучић.

Према његовим ријечима, кинеска политика вођена предсједником Сијем успјела је нешто много више него било ко други у савременом свијету.

- Данас можете видети да иако суочена са великим политичким изазовима, притисцима политичких и економских конкурената са запада, Кина не само да постаје све моћнија већ има све више пријатеља широм свијета - рекао је Вучић.

Вучић подсјећа да је Србија на путу ка ЕУ и истовремено наглашава да има нешто што посебно одликује Кину од других великих сила.

- Када говорите са великим силама Запада увијек постоји нека врста притиска са којим се суочавате, а када разговарате са Кином и њеним лидерима суочени сте увијек с поштовањем - нагласио је Вучић.

Ако Пекинг настави и задржи тај приступ према малим нацијама и земљама, став поштовања и међусобног уважавања, то је нешто што читав свијет жели да види и стећи ће нове пријатеље и људе који ће подржавати кинеске идеје, додао је Вучић.

Подсјетио је да је Србија била међу првим земљама које су потписале иницијативу "Један појас, један пут" и да је протеклих година, заједно са кинеским компанијама, урадила много.

По доласку у Пекинг, Вучић је рекао да је Србији, као малој земљи, указана велика част и поштовање у Кини. 

Првог дана посјете Пекингу потписано је више споразума и меморандума о сарадњи.

Предсједник Србије учествоваће на другом Форуму "Појас и пут", који окупља 40 шефова држава и влада и биће један од тројице лидера који ће говорити на затварању скупа.

Српски предсједник разговараће и са предсједником Русије Владимиром Путином.