latinica  ћирилица
25/04/2019 |  10:40 ⇒ 14:02 | Аутор: РТРС

"ЏезРез" 30. априла у Бањалуци

Бања Лука ће 30. априла по први пут обиљежити Свјетски дан џеза манифестацијом под називом "ЏезРез". Овај датум установио је Унеско, а Бања Лука ће се ове године прикључити слављењу џеза, што ће допринијети њеном позитивном имиџу и у смислу кандидатуре за Европску престоницу културе 2024.
"ЏезРез 000" 30. априла у Бањој Луци - Фото: илустрација
"ЏезРез 000" 30. априла у Бањој ЛуциФото: илустрација

Манифестација се одржава под покровитељством Града Бања Лука у оквиру "Прољећа у Бањалуци", а уз подршку Амбасаде САД. Овогодишњи мото је "Quincy Jones поново у Бањалуци".

Организатор манифестације – Удружење грађана "РЕЗ" и Фондација Европска престоница културе Бањалука 2024. истакли су да је концепт "ЏезРез" базиран на домаћим снагама.

- Програм ће бити шароликог израза – од џез рока до етно џеза. Желимо да афирмишемо домаће извођаче и домаћу ауторку музику те домаћу публику - саопштили су организатори.

Директор Фондације Европска престоница културе Бањалука 2024. Марко Билбија рекао је да је концерт "Quincy Jonesа" у Културном центру Бански двор шездесетих година, послужио као наратив једног од пројеката програма Европске престонице културе.

- Увидјели смо ово као један од симбола онога што јесте ЕПК, а то је развој културних сценарија у Бањој Луци - рекао је Билбија истичући важност повратка "Баште сљезове боје" у окриље културе.

Полицијски оркестар ће у оквиру "ЏезРез" да изведе композицију "Бањалука" у аранжману Душана Покрајчића у  дефилеу који ће да буде од Банског двора Културног центра до Баште сљезове боје. 

Публика у Бањалуци имаће могућност да слуша бањалучке џез бендове, сусретне се са истинским поклоницима џез музике и ствараоцима, погледа изложбу фотографија и чује занимљиво предавање и разговор о историјату "Баште сљезове боје".

Партнер је Хард Рок радио, који ће тога дана да емитује џез музику која ће да се слуша у јавном превозу, тако да ће Бања Лука бити у потпуности у знаку џеза.

Програм "ЏезРез"

13.00 часова – Трг Крајине - студенти Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци

14.00 часова – Башта сљезове боје - предавање Олега Солдата "Од чаршије до џеза – бањалучки карго култови"

15.00 часова - Башта сљезове боје - изложба фотографија аутора Слободана Рашића Бобаре посвећена “Башти сљезове боје“/ разговор Слободан Рашић Бобара, Синиша Томић и Зоран Шимуновић о историјату “Баште слјезове боје“ у Бањој Луци

16.00 – плато испред џез клуба “Таверна“ - саксофон Невен Маринковић

18.00 – дефиле од Банског двора до Баште сљезове боје - Градски тамбурашки оркестар и Полицијски оркестар

19.00 – Башта сљезове боје - Квартет “Флутете“

19.40 – Башта сљезове боје - Jazz bless

20.24 – Башта сљезове боје - Полицијски оркестар

20.40 – Башта сљезове боје - Градски тамбурашки оркестар

21.10 – Башта сљезове боје - Jazz Guitars

22.05 – Башта сљезове боје - Душко Шобат Груп