latinica  ћирилица
25/04/2019 |  10:55 ⇒ 12:35 | Аутор: РТРС

Бањалука: Почела градња тротоара и бициклистичких стаза дуж Источног транзита

У оквиру инвестиционог циклуса "Бања Лука се гради", почела је изградња пјешачких и бициклистичких стаза у дужини од 1,1 километар. Бициклистичке и пјешачке стазе биће од кружног тока на Ребровцу до краја новог дијела Источног транзита.

Градоначелник Игор Радојичић, који је данас присуствовао увођењу извођача у посао, истакао је да је предвиђена изградња обостраних тротоара, бициклистичких стаза и зелених појасева дуж Источног транзита и Булевара Десанке Максимовић.

Вриједност радова је преко 700.000 КМ, а извођач „Грађење Ђурић“ има рок од 180 дана да оконча овај посао.

На овај начин се добија тзв „источна бициклистичка магистрала“, од стадиона ФК Напријед, до Ребровца, преко постојећих изграђених бициклистичких стаза дуж источног транзита тј. Улице Књаза Милоша ка Лазареву, те Булеваром Милутина Миланковића ка Зотовићу.

-Ово је дио радова на Источном транзиту. Формира се читав један источни булевар који почиње са новим мостом на локацији Зеленог и спаја се све до Леснине и западног транзита. Истовремено, трају и радови којима се транзит спаја са новим Зеленим мостом тако да све то скупа треба да буде заиста један нови велики булевар који ће сва ова насеља Обилићево, Страчевицу па надаље преко Бањалучког поља да повеже једном модерном жилом куцавицом – казао је Радојичић.

Предсједник Савјета МЗ Обилићево 1 Оливер Гачић захвалио је Градској управи што су наставили градњу Источног транзита, као и троторе и бициклистичку стазу.

-Ових дана смо свједоци и да се реконструише Улица Царице Милице, која је била један од наших приоритета. Са свим овим пројектима, Облићево ће добити један сасвим нови изглед – закључио је Гачић.

Радојичић је обишао и радове на изградњи Зеленог моста, чији је први рок за завршетак пробијен.

- Није прихваћено никакво накнадно продужење рока, и сада чекамо да извођач заврши посао. Наша очекивања су да ће то бити прије Спасовдана, односно да ћемо до 6. јуна имати завршен мост - рекао је Радојичић.

У оквиру овог циклуса, биће настављени радови на изградњи источног транзита до Зеленог моста, а у насељу Обилићево биће изграђен и нови кружни ток.