latinica  ћирилица
25/04/2019 |  11:27 ⇒ 12:24 | Аутор: РТРС

Српска и Србија о успостављању прекограничног резервата биосфере "Дрина"

Представници Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске и заштиту животне средине Србије одржали су у Бањалуци иницијални састанак о номинацији и успостављању прекограничног резервата биосфере "Дрина".

Састанак је прва активност закључка сједнице двије Владе о успостављању таквог резервата, који би ушао на Унескову листу, а који је планиран просторним планом Србије и Српске.

У ресорном министарству истичу да је то значајна активност, јер до сада ниједно природно добро из БиХ није на листи свјетске природне баштине.

- Ово је прилика да поред наших прашума имамо, први пут покрећемо иницијативу за успостављање прекограничног заштићеног подручја, чиме се отварају бројне могућности за Републику Српску и БиХ. Могућности за развој туризма и научних истраживања су бројне. Први подаци показују да су посетиоци заинтересовани и да ће сви који дођу да виде парк "Дрина", имати могућности да виде и парк "Тара" - рекла је Жељка Стојичић из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Резервати биосфере дају локалном становништву могућност да развијају и туристичке потенцијале тог подручја и своје локалне производе лакше представе, јер долазе из резервата биосфере који је притом и прекогранични, нагласила је Јасмина Јовић из Министарства за заштиту животне средине Републике Србије.