latinica  ћирилица
25/04/2019 |  13:06 ⇒ 13:11 | Аутор: СРНА

Више од пола милиона КМ за социјално збрињавање радника

Влада Републике Српске одобрила је данас 512.155 КМ за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање и осигурање од незапослености за 788 радника из 23 предузећа, који су због стечаја предузећа остали без запослења.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Фонду ПИО Републике Српске распоређује се 507.739 КМ, од чега 338.731 КМ за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за раднике Новотекса из Требиња, а 169.007 КМ за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 29 радника из 20 предузећа који су се пријавили на јавни позив Фонда ПИО до 31. децембра, а који уплатом ових средстава стичу услове за старосну пензију.

Заводу за запошљавање Републике Српске распоређује се 4.416 КМ за уплату доприноса за осигурање од незапослености за раднике Јавног предузећа Републике Српске за управљање и газдовање пословним простором са потпуном одговорношћу у стечају из Бањалуке и Унионинвест из Источног Сарајева, а допринос за пензијско и инвалидско осигурање ће бити измирен у наредном периоду.

Влада Републике Српске прихватила је на данашњој сједници информацију о реализацији Основа програма социјалног збрињавања радника за 2018. годину.

Буџетом за 2018. годину за социјално збрињавање радника који су процесом стечаја, приватизације и ликвидације предузећа остали без запослења планирано је 6.000.000 КМ, саопштено је из Владе Српске.

За буџетску 2018. годину Влада је донијела три одлуке у оквиру овог програма, за измирење обавеза за неуплаћене доприносе у износу од 5.970.707 КМ, а употребљена су за /потпуно и дјелимично/ измирење доприноса за 1.215 радника из 67 предузећа.

- Од 2004. до 2018. године реализацијом Програма социјалног збрињавања радника који су процесом приватизације, стечаја и ликвидације предузећа остали без посла збринуто је укупно 61.995 радника из 421 предузећа. За реализацију овог програма утрошено је укупно 188.384.588 КМ - наводи се у саопштењу.

Влада Републике Српске усвојила је информацију о потписивању меморандума о сарадњи у области демографије и популационе политике између Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске и кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику Србије.

Сарадња ће се огледати у раду на заједничким пројектима који би обухватали проучавање и анализирање свих појава демографског развоја и очекиване промјене у догледној будућности на овим просторима, али и посљедице у другим областима у којима је присутан популациони фактор, те изналажењу начина за рјешавање демографских питања у Српској и Србији.

- Посебно ће се развијати сарадња везана за проучавање и праћење демографских кретања и развоја становништва која би обухватала активности на комплексном сагледавању стања, тенденција и проблема развоја становништва Републике Српске и Србије - додаје се у саопштењу.

Биће остваривана и сарадња и подршка у дефинисању докумената, мјера и препорука за владе Републике Српске и Србије за унапређење демографске политике.

Активности наведене у овом меморандуму проводиће се и кроз заједничко организовање или повремено учешће на научним и стручним семинарима, округлим столовима и другим програмима едукативног карактера, те изради стратешких докумената и примјени одређених мјера ради побољшања демографске слике у Републици Српској и Србији.

Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт стратегије за борбу против сајбер криминалитета у Републици Српској од 2019. до 2023. године.

Циљ стратегије је да се не дозволи да Република Српска постане погодно мјесто за извршиоце кривичних дјела из области сајбер криминалитета, као и постизање проактивне превенције и ефикасног одговора на изазов који поставља сајбер криминалитет, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

У саопштењу се наводи да Влада Републике Српске стратешким приступом, уз сарадњу са релевантним субјектима на унутрашњем и међународном нивоу, унапређује властите капацитете и потенцијале за ефикасну борбу против сајбер криминалитета.

Осим постојећег законодавног и институционалног оквира за супротстављање сајбер криминалитету, стање у овој области ће се значајно унаприједити доношењем стратешког документа, додаје се у саопштењу.

Из Владе истичу да је доношење и спровођење стратегије Републике Српске за борбу против сајбер криминалитета од битног значаја за све грађане Републике Српске, те ће Влада настојати да створи све неопходне политичке и правне претпоставке за успјешну примјену стратегије.

Влада Републике Српске усвојила је и информацију о сарадњи са Министарством безбједности у Савјету министара и другим институцијама и органима БиХ у области цивилне заштите/заштите и спасавања.

Влада сматра да сви облици сарадње треба да се сроводе како је то дефинисано Оквирним законом о заштити и спашавању људи и материјалних добара од природне и друге несреће у БиХ, другим законима из области цивилне заштите/заштите и спасавања и поштујући уставне и законске одредбе и надлежности Републике Српске и БиХ, наводи се у саопштењу.

Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу задужено је да о овом закључку упозна Савјет министара.