latinica  ћирилица
25/04/2019 |  13:17 | Аутор: СРНА

Жељезницама Српске 6,25 милиона марака

Влада Републике Српске дала је данас сагласност Министарству саобраћаја и веза Републике Српске на План утрошка средстава за период од 1. априла до 30. јуна у износу од 6.655.514 КМ, од чега субвенције предузећу "Жељезнице Републике Српске" износе 6.250.000 КМ.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Аеродромима Републике Српске распоређује се 155.514 КМ, а предузећу Поште Српске 250.000 КМ, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Влада Републике Српске донијела је и уредбу о начину ускладиштења, чувања и располагања робом одузетом у поступку инспекцијског надзора, која се односи на поступање са одузетим шумским дрвним сортиментима.

Имајући у виду специфичност шумских дрвних сортимената, као најадекватније рјешење за њихово ускладиштење, чување и даље располагање предложено је да поступање са одузетим шумских дрвним сортиментима обавља надлежно шумско газдинство Јавног предузећа шумарства, наводи се у саопштењу.

Рјешење и потврда о одузетој роби документ је на основу којег предузеће Шуме Републике Српске преузима и складишти шумске дрвне сортименте, те, након спроведеног поступка и коначности рјешења инспектора о одузимању робе, врши продају робе.

У саопштењу се додаје да јавно предузеће може одмах продати одузете шумске дрвне сортименте уколико су подложни пропадању или ако њихово чување изискује трошкове који су несразмјерно велики у односу на њихову вриједност.

На крају сваког тромјесечја јавно предузеће израђује преглед преузетих и ускладиштених шумских дрвних сортимената, те 60 одсто новчаних средстава добијених од њихове продаје уплаћује на рачун јавних прихода Републике Српске, по одбитку трошкова ускладиштења, чувања и манипулације, који износе 40 одсто процијењене вриједности одузетих шумских дрвних сортимената.

Влада Републике Српске усвојила је и информацију о реализацији одлуке о дефинисању параметара за утврђивање стратешких предузећа из области дрвопрерађивачке индустрије и утврђеној листи стратешких предузећа, према којој 49 субјеката испуњава услове за потписивање оквирних петогодишњих уговора.

Предузеће Шуме Републике Српске, сходно одлуци о дефинисању параметара за утврђивање стратешких предузећа из области дрвопрерађивачке индустрије, спровело је процедуру расписивања Јавног позива за прикупљање података од привредних субјеката.

- На позив се пријавило 77 субјеката који су у остављеном року доставили тражену документацију. Преглед документације с циљем утврђивања испуњености услова из одлуке извршила је Комисија именована рјешењем вршиоца дужности директора Шума Српске и утврдила да 49 субјеката испуњава услове за потписивање оквирних петогодишњих уговора - наводи се у саопштењу.

Влада је задужила Шуме Републике Српске да приступе потписивању оквирних петогодишњих уговора са утврђеним стратешким предузећима из области дрвопрерађивачке индустрије.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде задужено је да у сарадњи са Министарством привреде и предузетништва прати реализацију потписаних оквирних петогодишњих уговора и да ажурира листу стратешких предузећа из области дрвопрерађивачке индустрије.

Влада је донијела рјешење о проширењу оперативног буџета у оквиру законског буџета Републике Српске за 2019. годину, основним школама, за период од 1. јануара до 30. јуна у износу од 300.000 КМ.

Проширење оперативног буџета, у оквиру законског буџета Републике Српске за 2019. годину, обезбјеђује се основним школама за инвестиционо одржавање, реконструкцију и адаптацију зграда и објеката у износу од 250.000 КМ и за набавку постројења и опреме 50.000 КМ.