latinica  ћирилица
25/04/2019 |  13:44 | Аутор: СРНА

Чубриловић: 9. јануар историјска чињеница установљења Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас да је за Народну скупштину 9. јануар историјска чињеница установљења Републике Српске и да ће тако и остати.
Сједница Одбора за уставна питања - Фото: РТРС
Сједница Одбора за уставна питањаФото: РТРС

Чубриловић је упознао скупштинске чланове Одбора за уставна питања о томе да је одлука Уставног суда БиХ којом се усваја захтјев дијела делегата једног клуба у Вијећу народа Републике Српске за оцјену уставности члана два, став један Закона о Дану Републике Српске званично запримљена у Народној скупштини 19. априла, да је објављена у "Службеном гласнику БиХ" и ступила на снагу.

Он је рекао да у тој одлуци Уставни суд није оспорио право Републике Српске да прогласи и слави свој Дан Републике, него да је навео да 9. јануар није уставан, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Чубриловић је рекао да у одлуци нису наведени ни аргументи ни разлози који образлажу због чега је суд пресудио на овај начин.

- За Народну скупштину 9. јануар је историјска чињеница установљења Републике Српске и тако ће и остати - нагласио је Чубриловић.

У саопштењу се наводи да је Одбор за уставна питања утврдио одговоре Уставном суду Републике Српске за оцјену уставности члана 27 и члана 31, став 4, Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и за оцјену уставности члана 10 ставова три, четири и седам Закона о порезу на доходак.