latinica  ћирилица
25/04/2019 |  14:21 ⇒ 14:22 | Аутор: СРНА

Кецмановић: Алијанса се враћа на "мјесто злочина"

Универзитетски професор Ненад Кецмановић оцијенио је данас у Београду да се НАТО, позивом БиХ, а тиме и Републици Српској за прикључење Алијанси, практично враћа на "мјесто злочина" из деведесетих година прошлог вијека.
Ненад Кецмановић - Фото: СРНА
Ненад КецмановићФото: СРНА

- Дописом из централе у Бриселу да БиХ потпише МАП /Акциони план за чланство у НАТО/ Србима је предложено да НАТО по други пут дође у Републику Српску - рекао је он.

Кецмановић је на конференцији "Однос НАТО-а према Балкану" навео да је прво присуство ове алијансе било бомбардовање српских положаја у БиХ осиромашеним уранијумом.

- Овај други пут то је позив да са свима онима који су нам поред непосредног страдања и разарања произвели и данас активну епидемију малигних обољења да заједно са њима постанемо браћа по оружју и да неким трећима, такође невиним народима заједно чинимо исто зло - рекао је он.

Кецмановић је напоменуо и да би се могло рећи да се тиме "НАТО враћа на мјесто злочина" подсјетивши да је на недавном скупу "Зашто Српска неће у НАТО" навео десет разлога због чега не треба да се прикључи Алијанси.

Политиколог Александар Павић указао је да НАТО у пракси све другачије ради умјесто оног каквим покушава да се представи у јавности.

- У пракси они раде потпуно супротно од оног како рекламирају себе, умјесто промотера такозваних демократских вриједности они су промотери милитаризма, једностраности, кршења међународног права и гажења демократије - рекао је он.

Према његовим ријечима, Алијанса је успјела да се позиционира медијски као нека снага која доноси свјетлост насупрот силама безнађа и мрака које желе све да врате у прошлост.

- Само ћу да говорим о томе и мислим да је важно да се раскринка та њихова прича јер то је основа те њихове "меке моћи" - рекао је Павић.

Скуп је организовао Евроазијски безбједносни форум, на чијем челу је Митар Ковач који је оцијенио да је Балкан простор непредвидљивости, историјског страдања народа и огромне заинтересованости великих сила.

Он је оцијенио да НАТО данас, на простору Балкана покушава да у сваком смислу потисне присуство Русије и Кине у било ком смислу и да угуши два српска интереса.

Према његовим речима, Алијанса покушава да, супротно међународном праву легализује окупацију Космета и да онемогући било какво зближавање Србије и Републике Српске.

Професор у пензији београдског Факултета безбедности Радомир Милашиновић је указао и да Алијанса своје циљеве, у државама које су јој интересантне, остварује супротно већинској вољи народа.

Он је рекао да примјер пријема Црне Горе у НАТО то показује.

О теми "Однос Србије према НАТО-у" говорио је и пензионисани генерал Бранко Крга који је указао да је војна неутралност природна и најбоља оријентација за Србију.

Научни савјетник београдско Институт за међународну политику и привреду Драган Петровић је, говорећи о теми "Македонија као жртва притисака НАТО-а" подсјетио на многе унутрашње противрјечности у тој држави.