latinica  ћирилица
25/04/2019 |  14:27 ⇒ 17:27 | Аутор: СРНА

И ФБиХ и кантони да размишљају о формирању резервних састава полиције

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић сматра да формирање резервног састава Полиције Републике Српске доприноси миру, стабилности и безбједности грађана Републике Српске, због чега и Федерација БиХ и кантони треба исто то ураде, а не критикују Републику Српску.

Вишковић је поручио да Српска формирањем резервног састава не жели никоме да представља пријетњу, већ да допринесе стабилности и безбједносном напретку свих грађана БиХ.

- Ми сада доносимо само законско рјешење, још нисмо дефинитивно ни одлучили ни који ће то број људи бити ни када ће бити у пуном капацитету, нисмо ни у буџету планирали средства за то - рекао је Вишковић новинарима у Слатини, коментаришући став ОХР-а да формирање резервног састава Полиције Републике Српске не доприноси миру и стабилности у БиХ.

Предсједник Владе Републике Српске питао је ОХР и све који се противе формирању резервног састава Полиције Републике Српске шта се дешава са мигрантском кризом и отвореним границама.

- Готово сви званичници у БиХ, па и министар безбједности Драган Мектић кажу да тренутно Гранична полиција не може у потпуност обезбиједити границе БиХ и сада се ангажује одређени број полицајаца Републике Српске у обезбјеђењу границе и чињеница је да је то недовољно јер мигранти сваки дан улазе и пролазе кроз БиХ - додао је Вишковић.

Према његовим ријечима, формирањем резервног састава Полиције Републике Српске може се у одређеним моментима издвојити значајно већи број полицајаца који би помогао Граничној полицији БиХ да заштити границе, као што то ради и Европа.

- Међу мигрантима можда постоје и безбједносно опасне личности и терористи и свакоме треба бити јасно да мора бити више људи који ће обезбиједити границе - додао је Вишковић.

Он је нагласио да нема ништа против да исто ураде ФБиХ и кантони.

Вишковић је подсјетио на проблеме са мигрантима у Бихаћу, са којима кантонална полиција није у стању да се носи и додао да им је и Влада Српске уплаћивала помоћ у те сврхе.