latinica  ћирилица
25/04/2019 |  14:36 ⇒ 19:57 | Аутор: СРНА

Брод: Служен парастос за 88 Срба убијених у протеклом рату

На градском гробљу у Броду данас је служен помен за 88 убијених Срба чија су тијела ексхумирана из масовне гробнице која је откривена након ослобођења ове општине у одбрамбено-отаџбинском рату.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић подсјетио је да су од марта до октобра 1992. године хрватско-муслиманске снаге формирале логоре за Србе у којима је велики број и убијен.

- У масовној гробници на градском гробљу, након ослобођења Брода, пронађена су тијела 88 убијених српских цивила, бораца и војника ЈНА. Прва ексхумација извршена је од 26. априла до 14. маја 1993. године, када су идентификована 44 тијела - рекао је Видић.

Он је навео да је у марту 2000. године Борачка организација Брод поставила спомен-плочу на мјесту масовне гробнице.

- Још нема процесуираних за овај стравичан злочин над српским народом. Живимо у вјери и нади да ће доћи дан када ће злочинци одговарати, а истина угледати свјетлост дана - рекао је Видић.

Анкица Којић је у масовној гробници пронашла посмртне остатке мужа који је
погинуо 9. марта 1992. године, а тијело је пронађено у мају наредне године.

- Пронађено је тијело без главе. Тако је и сахрањен. Сваки пут ми је све горе када дођем овдје. Син је оболио психички од туге за оцем - прича Којићева.

Предсједник Скупштине Борачке организације Брод Радослав Кокић рекао је да се данас обиљежава дан када је започета ексхумација тијела пронађених у масовној гробници.

- Снаге које су владале тада Бродом починиле су стравичне злочине, убиства и мучења, а највише је пронађено тијела цивила и младих војника ЈНА - каже Кокић.

Он подсјећа да већ трећу годину општинска Борачка организација организује овај помен, додајући да је у наредном периоду неопходно обновити спомен-плочу и исписати имена свих жртава.

Вијенце код спомен-плоче положиле су породице убијених, делегација Борачке организације Брод, те представници локалне заједнице и политичких партија.