latinica  ћирилица
25/04/2019 |  14:39 | Аутор: СРНА

Вучић: Предсједник Си ускоро опет у Београду

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Пекингу да очекује да ће предсједник Кине Си Ђинпинг ускоро поново посјетити Србију.
Александар Вучић (фото: Tanjug / Sava Radovanović) -
Александар Вучић (фото: Tanjug / Sava Radovanović)

Вучић је пренио новинарима да је кинески предсједник дао налог свом министру спољних послова да пронађе вријеме у његовом распореду за посјету Србији.

- Смијем да кажем да га ускоро очекујемо у Србији - рекао је Вучић послије састанка са предсједником Кине, пренијели су београдски медији.

Он је навео да је тон кинеског предсједника био изузетно пријатељски и да је Си рекао да је мало земаља и пријатеља у свијету који недвосмислено и на сваком мјесту говоре и прихватају пријатељство Кине.

- Неке земље које су навикле на устаљени поредак покушавају да зауставе Кину и постоји притисак да се не сарађује превише са Кином. Суштина је да они верују у наше пријатељство - рекао је Вучић.

Он је рекао и да Кина има чврст и недвосмислен став када је ријеч о Косову и Метохији и да Пекинг разумије и поштује то што Србија независно доноси одлуке и што је, како је навео, држава у правом смислу те ријечи.

Предсједник Србије је навео да је предсједнику Кине рекао да може да рачуна на подршку Србије о питању Тајвана и Тибета, али и других области у којима постоје различити покрети.

Вучић, који предводи делегацију Србије у посјети Пекингу рекао је да је, иако није било планирано, потписан уговор за финансирање пруге Нови Сад–Суботица и то, како је указао, на инсистирање предсједника Кине.

Он је рекао да је са кинеским предсједником разговарао и о војнотехничкој сарадњи и да је Си за њу дао "зелено свјетло".

- Био је искрен у подршци Србији, њеном територијалном интегритету и рекао је да никада неће заборавити посјету Смедереву - указао је Вучић уз напомену да ће увијек бити захвалан Сију за све што је урадио.