latinica  ћирилица
29/04/2019 |  16:39 ⇒ 17:30 | Аутор: СРНА

Тузла: Затражено да институције БиХ рјешавају мигрантску кризу

Премијер Владе Тузланског кантона Јакуб Суљкановић и градоначелник Тузле Јасмин Имамовић затражили су данас у Тузли од замјеника министра безбједности у Савјету министара у техничком мандату Мије Крешића да се институције БиХ интензивније укључују у рјешавање мигрантске кризе на подручју тузланског кантона.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Суљкановић и Имамовић су од Крешића затражили да се нађе квалитетније системско рјешење и успостави квалитетнији одговор, и са хуманог и са безбједносног аспекта, јер локални и кантонални ниво власти нису у могућности да се самостално носе са новонасталом ситуацијом и изазовима које са собом носи мигрантска криза.

Суљкановић је рекао да је неопходно да се што прије изнађе квалитетнији системски договор прије повећања броја миграната и прије евентуалне ескалације овог проблема на подручју Тузланског кантона.

Крешић је истакао да агенције у оквиру Министарства безбједности у Савјету министара настоје да адекватно одговоре на проблем илегалних миграната јер су свјесне да се очекује већи број оних који ће као руту, у настојању да дођу до земаља ЕУ, користити БиХ.

Истичући да се ради о проблему који се односи на ширу регију, Крешић је рекао да се кроз разговор са институцијама ЕУ и међунардним организацијама, које су укључене око овог питања, нађе заједничко рјешење, јер БиХ нема капацитет да сама ријеши сложено питање илегалних миграција.

Учесници састанка сагласни су да би свако појединачно и ванинституционално дјеловање отежавало ситуацију и довело у питање безбједност самих волонтера, односно особа које самоиницијативно помажу мигрантима, наведено је на порталу Ваде Тузланског кантона.