latinica  ћирилица
06/05/2019 |  15:50 ⇒ 18:29 | Аутор: РТРС

На приједорској регији кукурузом засијано 90 одсто планираних површина

На подручју приједорске регије кукурузом је засијано око 90 одсто планираних површина. Кишовито вријеме неповољно се одражава на тек засијане парцеле, посебно тамо гдје се вода задржава, па је онемогућен и завршетак овог посла.

Светозар Јапунџа из Ракана код Новог Града бави се производњом млијека, па за припрему силаже користи кукуруз.

До сада је засијао девет хектара, а планира још два.

- У оптималном року сјетве засијао сам поменуту количину, а сада су проблем силне кише, јер је кукуруз у фази ницања. Обзиром да у већем дијелу усјева има много воде, вјероватно ћу кукуруз морати поново да пресађујем - каже Јапунџа.

И Маринко Љепоја из Соколишта произвођач је млијека. Планирао је да засије 12 хектара, све је припремио, али сјетву још није обавио.

- Сада ћемо сијати мању количину, до сада смо сијали групу 600, а сада ћемо ићи на 400 или 500 дунума. Мало ћемо се посавјетовати и са агрономом - истиче Љепоја.

Стручњаци савјетују пољопривредним произвођачима да редовно обилазе парцеле и прате стање усјева.

Онима који нису обавили сјетву, савјет и да изаберу мању ФАО групу сјеменског кукуруза.

- Проблема могу имати они усјеви који се налазе на тежим земљиштима, слабо пропусним у смислу задржавања влаге у земљишту.С обзиром да су овакве временске прилике најављене за наредни период, може доћи до труљења сјемена. Такве парцеле би требало послије тога пресијати - наглашава Данијел Егић, руководилац Подручне канцеларије Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди града Приједора.

Агрономи савјетују и да произвођачи сачекају престанак падавина, а након тога и да се земљиште оциједи да би пољопривредне машине несметано могле да заврше обраду земљишта.