latinica  ћирилица
09/05/2019 |  08:42 ⇒ 19:00 | Аутор: РТРС

Црвеним тргом продефиловали Терминатор, Армата, Тријумф... (ФОТО/ВИДЕО)

У Москви је одржана војна парада поводом 9. маја, Дана побједе над фашизмом. У војној паради на Црвеном тргу учествовало је више од 13.000 војника и 132 јединице технике, а у традиционалној шетњи "Бесмртног пука" учествовали су и генерали Војске Србије.
Москва (Фото:Sputnik/Александр Вильф) -
Москва (Фото:Sputnik/Александр Вильф)

Откуцајима са Спаске куле на Црвеном тргу почела је 74. по реду Парада побједе. Смотру свих јединица је извршио је министар одбране Сергеј Шојгу, који је затим предао рапорт предсједнику Владимиру Путину.

Војна парада у Москви (Фото: Спутњик)

Путин је у обраћању честитао Дан побједе – дан поноса и туге.

- То је дан наше безграничне захвалности заштитницима отаџбине који су разбили нацизам. Они су ратовали, трудили се, прошли су надљудска искушења и стајали на страшном мјесту борбе, дали све што су могли и добили су ту побједу - истакао је предсједник Русије.

Путин на Паради побједе (Фото: Спутњик)

Поручио је да грађани сваке године све више и јаче осјећају моћ тог подвига без преседана.

На Црвеном тргу је продефиловала колона састављена од оклопних аутомобила "Тајфун К" и "Тајфун У" у пратњи "Тигра М" и "Арбалета". На Црвени трг представњена је и механизована колона Националне гарде Русије, састављена од оклопних аутомобила "Тигар", "Патрол" и "Урал". Аутомобили су намијењени за испуњавање задатака специјалних јединица у било којим климатским условима.

Представњен је ракетни систем С-400 "Тријумф". Комплекс "Тријумф" је у стању да обара не само сва средства ваздушно-космичког напада која постоје у наоружању потенцијалног противника, него и она која су у фази развоја.

Војна парада у Москви (Фото: Спутњик)

Црвеним тргом прошла је и парадна јединица савремене генерације руске оклопне технике – тенкови Т-14 "Армата", главни борбени тенк Т-72В3 и возило за логистику "Терминатор".

На овогодишњој паради учествовало је 13.000 војника, више од 130 комада најмодернијег наоружања.

Уназад годину дана вјежбало се за ову Параду.

Парада побједе у Москви (Фото: Спутњик)

Параде побједе у Москви одржавају се по истом моделу као прва парада која је одржана 1945. нешто више од мејсец дана пошто је Њемачка капитулирала.

Војна парада у Москви (Фото: Спутњик)

Том парадом, која је и највећи догађај одржан на Црвеном тргу, прослављена је капитулација Немачке.

У тој паради је чествовало 40.000 војника, 1.850 војних оружја и оруђа и трајала је два сата.

Параду је тада припремио маршал Рокосовски, а командовао генерал Жуков који је и формално примио капитулацију Њемачке. Та парада је одржана по Стаљиновој наредби.