latinica  ћирилица
09/05/2019 |  12:14 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

Улагати у модернизацију постојеће инфраструктуре Јахорине

Представник Олимпијског центра "Јахорина" Игор Гордић позвао је стране инвеститоре да улажу у модернизацију инфраструктуре Јахорине, посебно у изградњу вертикалног транспорта и скијашких стаза.
Јахорина - Фото: СРНА
ЈахоринаФото: СРНА

На сесији "Инвестирање у БиХ - инвестиције у профитабилне пројекте", која се одржава у оквиру годишњег састанка Одбора гувернера ЕБРД-а у Сарајеву, Гордић је истакао да БиХ има ресурсе, огроман природни потенцијал и радну снагу пуну знања, због чега има и конкурентну предност у односу на друге земље.

- Овој земљи су потребна ваша улагања да би капитализовала свој потенцијал и ресурсе. БиХ има потенцијални раст од 10 одсто у овој области и пројекције су да ће се тако и наставити. Од 2010. године имамо стабилан прилив туриста, а сваке године тај број се повећава од пет до 10 одсто - напоменуо је Гордић.

Он је учесницима сесије објаснио на који начин је Олимпијски центар "Јахорина" искористио свој потенцијал и прошлу годину обиљежио као најуспјешнију годину ове компаније. 

- Олимпијски центар има искуство, јер је БиХ 1984. године била домаћин олимпијских игара. Наша радна снага је већ навикнута да угостимо посјетиоце Јахорине и проблем са радном снагом немамо - рекао је Гордић.

Он је оцијенио да је највећи проблем како модернизовати и унаприједити постојећу инфраструктуру. 

- Наша компанија је прије двије године уложила у технологију и најмодернији скијашки систем како би се омогућило туристима 120 дана скијања годишње - напоменуо је Гордић.

Гордић је навео да су на Јахорини прошле године била 144 скијашка дана, те да је од 29. новембра прошле године, када је отворена сезона, остварен приход од 7,8 милијарди КМ, што је повећање од 170 одсто на ранији период. 

- Ми смо потписали споразум са Словенијом и Црном Гором и ово је онај дио који подразумијева интеграцију са државама у регији како бисмо постигли најбољу могућу понуду - додао је Гордић.

Он је истакао потребу улагања у БиХ, која је постала велика туристичка дестинација, јер има потенцијале какве друге земље немају. 

- За инвеститоре је битно да имају најбољи поврат уз најмањи ризик. Ризика за улагање у БиХ нема, што показује и све већи број туриста - поручио је Гордић.